Coreea de Nord are un nou ministru al Apărării. Phenianul a denunţat noi exerciţii navale comune între Coreea de Sud şi SUA

Coreea de Nord l-a înlocuit din funcţia de ministru al Aprării pe generalul Kim Kyok-sik, un adept al liniei dure, cu Jang Jong-nam, un general relativ necunoscut, potrivit agenţiei de stat KCNA.

847 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord are un nou ministru al Apărării. Phenianul a denunţat noi exerciţii navale comune între Coreea de Sud şi SUA

Phenianul a numit în funcţie un nou ministru al Apărării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficiali de la Seul afirmă că poziţia politică a lui Jang Jong-nam este necunoscută, dar acesta pare să fie mai tânăr ca predecesorul său, relatează BBC News online.

De asemenea, Phenianul a denunţat noi exerciţii navale comune între Coreea de Sud şi Statele Unite, la care participă un portavion american cu propulsie nucleară, USS Nimitz. Marina americană a anunţat că operaţiunea, de două zile, vizează "consolidarea securităţii şi stabilităţii regionale".

KCNA l-a prezentat pe Jang Jong-nam drept "ministrul Forţelor Armate ale Poporului" într-un material, duminică. Jang Jong-nam, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost anterior comandantul primului corp de armată. El îl înlocuieşte pe generalul Kim Kyok-sik, considerat responsabil de bombardarea insulei sud-coreene Yeonpyeong în 2010, când au fost ucise patru persoane.

Oficiali de la Seul au declarat că sunt la curent cu schimbări de personal, dar că au "nevoie de mai mult timp pentru a-şi da seama care este direcţia per ansamblu" şi dacă această schimbare este semnificativă. "Nu ştim dacă (Jang Jong-nam) este mai agresiv, dar se pare că face parte dintr-o generaţie mai tânără", a declarat Kim Min-seok, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării. Unii analişti consideră că numirea face parte din eforturile lui Kim Jong-un de a-şi consolida influenţa în domeniul militar.

O schimbare la vârf a avut loc şi în iulie 2012, când şeful Statului Major nord-coreean, generalul Ri Yong-ho, a fost demis. El a fost înlocuit cu Hyon Yong-chol, de asemenea, relativ necunoscut. Atât şeful Statului Major, cât şi ministrul Apărării sunt subordonaţi Comisiei pentru Apărare Naţională, prezidată de Kim Jong-un.

Această schimbare are loc după o perioadă de tensiuni puternice în peninsula coreeană. Coreea de Nord a fost furioasă în urma unor sancţiuni ONU, după efectuarea celui de al treilea test nuclear, în februarie, şi din cauza unor exerciţii militare americano-sud-coreene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici