Coreea de Nord avertizează SUA, înaintea unor manevre navale: "Trupe nord-coreene, pregătite să lanseze o operaţiune în orice moment"

Coreea de Nord a avertizat marţi Statele Unite împotriva unei "catastrofe atroce" şi şi-a plasat trupele în alertă, înaintea unor manevre comune prevăzute de Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud, la care participă un submarin nuclear american.

1308 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord avertizează SUA, înaintea unor manevre navale: "Trupe nord-coreene, pregătite să lanseze o operaţiune în orice moment"

Coreea de Nord avertizează SUA, înaintea unor manevre navale: "Trupe nord-coreene, pregătite să lanseze o operaţiune în orice moment" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tonul a urcat la Phenian de câteva zile, după anunţarea săptămâna trecută de către Seul şi aliatul său american a unui plan care prevede o "disuasiune adaptată" ameninţării reprezentate de nord-coreeni.

Surse ruse şi americane afirmau la începutul lui septembrie că Phenianul era pe cale să repornească un reactor nuclear, la Yongbyon, care se află într-o "stare groaznică" potrivit ruşilor.

Manevrele navale tripartite prevăzute pentru marţi în zona Peninsulei Coreea au fost amânate cu câteva zile din cauza apropierii unui taifun, a anunţat la Tokyo şeful Statului Major al Marinei, Katsutoshi Kawanon. La exerciţii urmează să participe submarinul american cu propulsie nucleară USS George Washington.

Trupe nord-coreene "urmează să fie pregătite să lanseze o operaţiune în orice moment", a declarat pentru agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene.

Situaţia în peninsulă "se tensionează din nou", a avertizat Phenianul, care previne Washingtonul că, cu cât se vor apropia mai mult militarii de Coreea de Nord, "cu atât acţiunile lor pot provoca dezastre imprevizibile".

"Statele Unite vor fi în totalitate responsabile de o catastrofă atroce cu care se vor confrunta forţele lor de agresiune imperialistă", a adăugat KCNA, recurgând la vocabularul "războinic" al regimului stalinist.

Manevrele sunt "un exerciţiu anual de căutare şi salvare, de natură umanitară", a anunţat un purtător de cuvânt al forţelor sud-coreene şi americane. Un oficial de rang înalt din cadrul Apărării americane a catalogat săptămâna trecută aceste manevre tripartite drept "tot mai obişnuite".

În opinia lui Kim Yong-hyun, un profesor de la Dongguk University, Coreea de Nord, una dintre ţările cele mai izolate din lume, încearcă să determine Washingtonul să revină la masa negocierilor. "Cu declaraţii atât de vindicative, Nordul încearcă să atragă atenţia Washingtonului", apreciază profesorul, nuanînd ameninţările Phenianului.

Yang Moo-jin de la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene de la Seul notează că "alerta de urgenţă" emisă de nord-coreeni nu se află la un nivel atât de ridicat ca al altor alerte anterioare.

"Nordul încearcă pur şi simplu că atragă atenţia planetei asupra faptului că el supraveghează de aproape aceste manevre", a declarat Yang Moo-jin.

"El vrea totodată să îşi prevină populaţia împotriva unor ameninţări la adresa securităţii sale, provenind de la Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia, şi să pregătească terenul pentru a putea arunca vina asupra celor trei (Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite) în cazul unei noi intensificări a tensiunilor", adaugă el.

Peninsula s-a confruntat în iarnă cu un nou episod foarte tensionat, după adoptarea unor noi sancţiuni internaţionale, în urma efectuării celui de-al treilea test nuclear de către regimul de la Phenian, în februarie.

Atmosfera s-a încins un pic, din nou, în ultimele săptămâni, iar de câteva zile Phenianul a revenit la diatribe violente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici