CRIZA DIN UCRAINA: Opoziţia proeuropeană cere mediere internaţională şi asistenţă financiară

Opoziţia proeuropeană din Ucraina a cerut, duminică, mediere internaţională în negocierile cu Administraţia Viktor Ianukovici pentru a se evita "interpretările divergente".

496 afișări
Imaginea articolului CRIZA DIN UCRAINA: Opoziţia proeuropeană cere mediere internaţională şi asistenţă financiară

CRIZA DIN UCRAINA: Opoziţia proeuropeană cere mediere internaţională şi asistenţă financiară (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Această idee a fost abordată sâmbătă, la Munchen, în discuţiile între reprezentanţi ai opoziţiei ucrainene şi şefii diplomaţiilor din Statele Unite, Franţa şi Germania, a declarat Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene.

Un alt lider al opoziţiei de la Kiev, Arseni Iaţeniuk, a afirmat că partidele proeuropene au cerut asistenţă financiară din partea Occidentului. "Ne-am adresat partenerilor occidentali pentru asistenţă financiară. Occidentalii au anunţat că sunt pregătiţi să ne ofere ajutor", a spus Iaţeniuk.

Aproximativ 50.000 de persoane s-au adunat duminică în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, unde manifestaţiile continuă de două luni, protestatarii cerând demisia Administraţiei Viktor Ianukovici. Opoziţia proeuropeană a prezentat manifestaţia de duminică drept o "reuniune de informare". Mitingul a început cu discursurile unor preoţi greco-catolici şi ortodocşi care au făcut apel la dreptate şi la unitate naţională în contextul crizei fără precedent cu care se confruntă Ucraina.

Vitali Kliciko a declarat la Munchen că, deocamdată, nu se conturează nicio soluţie la criza din Ucraina, în pofida negocierilor dintre putere şi opoziţie.

Sâmbătă, rivalitatea ruso-occidentală a revenit în prim-plan, în contextul în care Statele Unite, Germania şi Franţa au exprimat susţinere pentru opoziţia ucraineană, în timp ce Rusia a denunţat manifestaţiile "ilegale" din Ucraina. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, Aleksei Pucikov, a acuzat duminică Uniunea Europeană de comportament "colonizator" faţă de Ucraina.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-a intensificat de aproximativ două săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici