Criza energiei. Joe Biden ar fi cerut Chinei, Indiei şi altor state să ia în considerare folosirea stocurilor de ţiţei într-un efort coordonat de a reduce preţurile energiei

Administraţia Biden le-a cerut unora dintre cele mai mari naţiuni consumatoare de petrol din lume - inclusiv China, India şi Japonia - să ia în considerare folosirea stocurilor de ţiţei într-un efort coordonat de a reduce preţurile energiei, potrivit mai multor surse citate de Reuters.

5135 afișări
Imaginea articolului Criza energiei. Joe Biden ar fi cerut Chinei, Indiei şi altor state să ia în considerare folosirea stocurilor de ţiţei într-un efort coordonat de a reduce preţurile energiei

Criza energiei. Joe Biden ar fi cerut Chinei, Indiei şi altor state să ia în considerare folosirea stocurilor de ţiţei într-un efort coordonat de a reduce preţurile energiei

Solicitarea neobişnuită survine în condiţiile în care preşedintele american Joe Biden respinge presiunile politice legate de creşterea preţurilor la pompă şi a altor costuri determinate de revenirea activităţii economice de la minimele atinse la începutul pandemiei de coronavirus.

De asemenea, demersul reflectă frustrarea SUA în relaţia cu membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi, care au respins cererile repetate ale Washingtonului de a accelera creşterea producţiei.

Biden şi consilieri de rang înalt au discutat în ultimele săptămâni posibilitatea unei eliberări coordonate a petrolului stocat, cu aliaţii apropiaţi, inclusiv Japonia, Coreea de Sud şi India, precum şi cu China, au declarat sursele.

SUA şi aliaţii au mai recurs la eliberarea coordonată a rezervelor strategice de petrol, de exemplu în 2011, în timpul războiului din Libia, membră a OPEC.

Însă propunerea actuală reprezintă o provocare fără precedent pentru OPEC, cartelul care a influenţat preţurile petrolului timp de peste cinci decenii, deoarece implică China, cel mai mare importator de ţiţei din lume.

Un oficial al Ministerului japonez al Industriei a declarat că Statele Unite au solicitat cooperarea Tokyo pentru a face faţă creşterii preţurilor petrolului, dar nu a putut confirma dacă cererea include eliberarea coordonată de stocuri. Prin lege, Japonia nu poate folosi eliberarea rezervelor pentru a reduce preţurile, a spus oficialul.

Biroul de stat al rezervelor din China a declarat că lucrează la o eliberare a rezervelor de ţiţei, deşi a refuzat să comenteze cererea SUA.

Un oficial sud-coreean a confirmat că Statele Unite au cerut Seulului să elibereze unele rezerve de petrol.

Mai multe persoane familiarizate cu această chestiune au avertizat că negocierile privind o eliberare coordonată a rezervelor nu au fost finalizate şi nici nu s-a luat o decizie finală cu privire la urmărirea unui anumit nivel al preţurilor petrolului.

După ce Reuters a relatat despre discuţiile de la Casa Albă, ţiţeiul american şi referinţa la nivel mondial Brent s-au prăbuşit, acesta din urmă coborând sub 80 de dolari pe baril.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici