CRIZA NORD-COREEANĂ: Statele Unite vor relua săptămâna viitoare calea diplomaţiei

Statele Unite vor relua săptămâna viitoare calea diplomaţiei în dosarul nord-coreean, trimiţând un emisar în China, Coreea de Sud şi Japonia, partenerii Washingtonului în această criză internaţională.

218 afișări
Imaginea articolului CRIZA NORD-COREEANĂ: Statele Unite vor relua săptămâna viitoare calea diplomaţiei

CRIZA NORD-COREEANĂ: Statele Unite vor relua săptămâna viitoare calea diplomaţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Robert King, Emisarul Special american pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord va efectua succesiv vizite la Beijing, Seul şi Tokyo în perioada 19-29 august, a anunţat miercuri, într-un comunicat, Departamentul de Stat.

În aceste trei capitale, King va discuta cu oficiali guvernamentali şi din cadrul organizaţiilor societăţii civile. La Beijing, el se va întâlni, de asemenea, cu cadre chineze de la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Programul Alimentar Mondial (PAM). La Seul, diplomatul american se va întâlni cu nord-coreeni instalaţi în Coreea de Sud.

După o criză internaţională, spre sfârşitul iernii, când Phanianul a efectuat, în februarie, al treilea test nuclear şi a ameninţat că va lovi Statele Unite, tensiunile s-au diminuat între cele două ţări, care nu întreţin relaţii diplomatice, dar care comunică via Suedia şi un canal diplomatic la ONU.

Washingtonul afirmă că este pregătit să reia negocieri cu Coreea de Nord, cu condiţia ca această ţară să se angajeze să renunţe la programul său nuclear militar.

China este, de asemenea, de acord cu o relansare a negocierilor în cadrul Grupului Celor Şase (China, cele două Corei, Japonia, Rusia şi Statele Unite) asupra programului nuclear nord-coreean, suspendate din 2009, iar Beijingul promovează, ca şi Washingtonul, "dezarmarea nucleară a Peninsulei Coreea", împărţită în două după război.

În iunie, un diplomat american specialist în probleme legate de Coreea de Nord, Glyn Davies, a subliniat că Washingtonul şi Seulul vor pune accentul pe drepturile omului în Coreea de Nord, unul dintre punctele "negre" ale regimului stalinist în opinia membrilor comunităţii internaţionale.

Washingtonul este preocupat în prezent de detenţia în Coreea de Nord, începând din noiembrie 2012, a unui american de origine coreeană, Keneth Bae, condamnat la închisoare dar transferat la spital din cauza înrăutăţirii stării sănătăţii.

Departamentul de Stat reclamă să fie "amnistiat imediat şi eliberat".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici