CROAZIERA DE COŞMAR: Compania care deţine nava îl acuză pe comandant că a comis erori grave

Compania de croaziere Costa Crociere care deţine nava Costa Concordia, al cărei naufragiu în apropierea insulei italiene Giglio s-a soldat cu cel puţin şase morţi, l-a acuzat duminică pe căpitan că a comis erori, atât în ce priveşte ruta navei, cât şi gestionarea situaţiei de urgenţă.

2254 afișări
Imaginea articolului CROAZIERA DE COŞMAR: Compania care deţine nava îl acuză pe comandant că a comis erori grave

CROAZIERA DE COŞMAR: Compania care deţine nava îl acuză pe comandant că a comis erori grave (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Justiţia, cu care Costa Crociere colaborează, a ordonat arestarea comandantului, împotriva căruia sunt acuzaţii grave", aminteşte compania într-un comunicat de presă.

"Se pare că comandantul a comis erori de judecată care au avut consecinţe grave" şi că "deciziile sale în gestionarea situaţiei de urgenţă nu au urmat procedurile Costa Crociere, care sunt conforme standardelor internaţionale", continuă compania.

Societatea afirmă de asemenea că comandantul Francesco Schettino, angajat la Costa Crociere în 2002 ca responsabil cu securitatea şi promovat comandant în 2006, a urmat cu succes toate programele de formare continuă în domeniu.

Aceasta aminteşte că membrii echipajului "fac exerciţii de evacuare a navelor la fiecare două săptămâni" şi că "pasagerii participă de asemenea la un exerciţiu în primele 24 de ore după îmbarcare".

Naufragiul navei Costa Concordia, după lovirea unei stânci la distanţă foarte mică de litoral, s-a soldat cu cel puţin şase morţi, circa 60 de răniţi şi 15 dispăruţi.

Numeroşi supravieţuitori au povestit "scene de apocalipsă" şi de panică, cu busculade între turişti care încercau să urce în şalupe, pe fondul ţipetelor şi plânsetelor, în timp ce membrii echipajului, dintre care unii nu vorbeau nici italiană şi nici engleză, nu reuşeau să coboare şalupele. Ei îl acuză pe comandant că a dat alerta abia după o oră de la lovirea stâncii.

Pe de altă parte, compania îşi reiterează "durerea profundă" şi prezintă "scuze pentru suferinţa" pasagerilor şi echipajului.

Societatea aminteşte că operaţiunile de salvare sunt în desfăşurare şi refuză să întocmească un bilanţ al catastrofei, deoarece "situaţia este în evoluţie constantă".

În fine, Costa Crociere mai afirmă că "a intervenit imediat pentru a împiedica un posibil impact asupra mediului", elaborând un plan de intervenţie cu societatea Smit&Salvage.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici