Cum a ajuns cel mai bogat om din Irlanda să dea faliment. Povestea primului mare miliardar care şi-a pierdut averea din cauza crizei economice

Sean Quinn, cunoscut drept "Mighty Quinn", a fost cel mai bogat om din Irlanda. În 2008 deţinea o avere de 3.7 miliarde de lire sterline. Ieri, Înalta Curte din Belfast a declarat falimentul omului de afaceri, care are acum datorii de 2.5 miliarde de lire.

3130 afișări
Imaginea articolului Cum a ajuns cel mai bogat om din Irlanda să dea faliment. Povestea primului mare miliardar care şi-a pierdut averea din cauza crizei economice

Sean Quinn împreună cu soţia sa, Patricia (Imagine: Daily Mail)

"Anunţ cu mare amărăciune că am solicitat să fiu declarat falimentar la Înalta Curte din Belfast", mărturisea Sean Quinn, citat de Daily Mail, după iniţierea acţiunii.

El este primul mare miliardar care îşi pierde averea din pricina crizei financiare.

În perioada 2000-2007, Irlanda a înregistrat o perioadă de "boom" economic, ceea ce a contribuit la creşterea averii lui Quinn, care avea afaceri în asigurări şi construcţii.

După declanşarea crizei financiare, el a mizat pe Banca Anglo-Irlandeză, cumpărând acţiuni ale acesteia şi riscând astfel întreaga avere a familiei.

La scurt timp după ce a achiziţionat respectivele acţiuni la Banca Anglo-Irlandeză, aceasta a dat faliment, calculele recente indicând că el are datorii de 2.5 miliarde de lire sterline.

"Nu are în acest moment nicio posibilitate de a-şi plăti datoriile. A rămas cu foarte puţine bunuri", a declarat avocatul lui Quinn, care a solicitat în instanţă falimentul acestuia.

Banca Anglo-Irlandeză, redenumită Irish Bank Resolution Corporation, a declarat că investighează validitatea falimentului omului de afaceri, având în vedere că aceasta a fost obţinută în Ţara Galilor, nu în Irlanda.

Legile falimentului din Marea Britanie, care se aplică Ţării Galilor, dar nu şi Irlandei, prevăd că o persoană poate să înceapă din nou o afacere la un an după ce a fost declarată falită. În Irlanda poţi să conduci o afacere doar după 12 ani de la declararea falimentului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici