Cum comentează presa internaţională "războiul" dintre Traian Băsescu şi USL

"Războiul" dintre preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu şi guvernarea de centru-stânga din România ocupă spaţii largi în relatările agenţiilor internaţionale de marţi şi miercuri, preluate de numeroase publicaţii, posturi de televiziune şi radiouri din întreaga lume.

18314 afișări
Imaginea articolului Cum comentează presa internaţională "războiul" dintre Traian Băsescu şi USL

Cum comentează presa internaţională "războiul" dintre Traian Băsescu şi USL (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Noua coaliţie de centru-stânga, aflată la putere în România, a lansat o ofensivă, marţi, în războiul cu preşedintele de centru-dreapta, revocând preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, un vot contestat şi calificat drept "lovitură de stat" de opoziţie, scrie AFP.

Presa românească evocă un "Blitzkrieg" pentru a putea controla instituţiile încă deţinute de opoziţie, în timp ce numeroase organizaţii neguvernamentale, între care Fundaţia Soros, sunt îngrijorate, de o săptămână, de "presiunile Guvernului asupra vocilor şi instituţiilor independente", adaugă agenţia franceză.

România se confruntă cu o coabitare delicată de la începutul lui mai, când USL a preluat guvernarea, după îndepărtarea precedentului Guvern de centru-dreapta în urma unei moţiuni de cenzură, explică AFP.

Războiul s-a deschis în România între noua coaliţie de centru-stânga aflată la putere, Uniunea Social Liberală (USL), şi preşedintele de centru-dreapta, Traian Băsescu, scrie şi cotidianul Le Monde, care preia în mare parte ştirea AFP. De altfel, majoritatea publicaţiilor franţuzeşti, fie că sunt naţionale (Le Parisien, Le Nouvel Observateur, L'Express, Le Point) sau regionale, preiau cu detalii ştirea agenţiei franceze.

Postul de radio RFE/RL relatează despre îngrijorările Curţii Constituţionale din România, care îl acuză pe premierul de stânga Victor Ponta că încearcă să o desfiinţeze şi susţine că a notificat autorităţile UE în legătură cu ameninţările la adresa independenţei sale.

La rândul său, agenţia americană Associated Press, preluată de numeroase publicaţii şi posturi de televiziune americane sau din Asia, relatează că ambasadorul Statelor Unite în România şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la ameninţările la adresa "independenţei instituţiilor democratice" în această ţară din estul Europei, unde premierul şi preşedintele sunt implicaţi într-o luptă de putere înveninată.

Agenţia Reuters, care abordează pe larg subiectul, concentrându-se în special pe îngrijorările manifestate de Curtea Constituţională şi pe acţiunile celor două tabere aflate în conflict, citează analişti care susţin că acţiunile USL ameninţă statul de drept şi separarea puterilor în stat. Conflictul politic a paralizat efectiv procesul de luare de decizii şi a amânat reforme importante convenite în cadrul acordului de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici