Vasile Blaga a fost revocat. Crin Antonescu a fost ales preşedinte al Senatului şi a ajuns numărul doi în stat

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost ales, marţi, în funcţia de preşedinte al Senatului. Antonescu a fost ales cu 73 de voturi "pentru", iar un vot a fost anulat. Votul a fost secret, pe buletine.

4860 afișări
Imaginea articolului Vasile Blaga a fost revocat. Crin Antonescu a fost ales preşedinte al Senatului şi a ajuns numărul doi în stat

CRIN ANTONESCU, ALES PREŞEDINTE AL SENATULUI (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Crin Antonescu a fost singura propunere formulată în plen, din partea grupurilor USL, celelalte grupuri nefăcâmd propuneri.

Votul a fost cu buletine de vot.

PDL nu a participat la şedinţă.

Antonescu: Nu voi conduce şedinţa Camerelor, decizia de alegere la senat nu a apărut încă în MO

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că şedinţa reunită a Camerelor legislative va fi reluată, dar că el nu va conduce această şedinţă, chiar dacă a fost ales preşedinte al Senatului, pentru că decizia nu a apărut în Monitorul Oficial.

El a precizat că Biroul Permanent al Senatului a decis ca vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru să reprezinte la prezidiu acest for legislativ.

"În acest moment se va relua, după pauza de consultări, şedinţa Camerelor reunite. Nu voi conduce eu pentru că, deşi am fost ales în calitatea de preşedinte al Senatului, nu a apărut acest lucru încă în Monitorul Oficial şi, ca atare, calitatea complet oficială nu poate fi exercitată. Biroul Permanent al Senatului l-a delegat, într-o şedinţă care a avut loc după alegerea mea, pe domnul vicepreşedinte al Senatului Ioan Chelaru, ca să reprezinte Senatul în prezidiul acestei şedinţe a Camerelor reunite, a spus Crin Antonescu.

Vasile Blaga, revocat din funcţia de preşedinte al Senatului

Preşedintele PDL Vasile Blaga a fost revocat, marţi, din funcţia de preşedinte al Senatului, cu 70 de voturi "pentru" şi o abţinere. Votul a fost, potrivit preşedintelui de şedinţă Ioan Chelaru, secret electronic.

Chelaru a anunţat rezultatul votului: 70 de voturi "pentru" revocare şi o abţinere.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), a declarat, marţi, în şedinţa de revocare a preşedintelui acestei Camere, Vasile Blaga, că acesta a încălcat principiul de independenţă şi imparţialitate în exercitarea funcţiei şi că se impune revocarea acestuia.

În propunerea de revocare, Greblă a precizat că, potrivit Curţii Constituţionale, preşedintele Senatului, în exercitarea funcţiei, trebuie să fie echidistant deoarece acesta nu poate reprezenta poziţia politică şi interesele unui partid politic, ci reprezintă Senatul în integralitatea sa.

"Majoritatea senatorilor opinează că, datorită contextului actual, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a abdicat de la acest rol constituţional, utilizând instituţia preşedintelui Senatului în scopul realizării exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte", a arătat acesta.

Singurul senator PDL prezent la şedinţa în care se va vota revocarea lui Vasile Blaga, Alexandru Pereş, a vrut să ţină un discurs în plen, însă după 3 minute Ioan Chelaru i-a tăiat microfonul, iar la cererea lui Gyorgy Frunda i-au acordat totuşi cinci minute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici