CUTREMUR cu magnitudinea de 7,2 grade în Filipine. Cel puţin 73 de persoane au murit - FOTO, VIDEO

Cel puţin 73 de persoane au murit într-un cutremur puternic care a afectat marţi dimineaţa centrul Filipinelor, una dintre cele mai mari regiuni turistice din arhipelag, au anunţat autorităţile.

2128 afișări
Imaginea articolului CUTREMUR cu magnitudinea de 7,2 grade în Filipine. Cel puţin 73 de persoane au murit - FOTO, VIDEO

CUTREMUR cu magnitudinea de 7,2 grade în Filipine. Cel puţin 32 de persoane au murit şi 100 au fost rănite - FOTO, VIDEO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE 12:30 Cel puţin 57 de persoane au murit pe insula Bohol, în apropiere de epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 7,1, şi 16 pe insulele vecine Cebu şi Siquijor, potrivit poliţiei.

Un bilanţ precedent anunţa 32 de morţi şi aproximativ 100 de răniţi.

UPDATE: Cel puţin 32 de morţi în urma cutremurului din Filipine

Cel puţin 32 de persoane au murit şi alte 100 au fost rănite în cutremurul cu magnitudinea de 7,1, produs marţi în centrul Filipinelor, în regiunea Cebu.

Cincisprezece persoane au murit în Cebu, a anunţat Reynaldo Balido, purtătorul de cuvânt al apărării civile. Cel puţin 16 persoane au decedat şi alte 100 au fost rănite în Bohol, o insulă învecinată, potrivit guvernatorului regiunii. Există cel puţin un mort în Siquijor, cunoscută şi ea pentru plajele sale cu nisip alb şi apele turcoaz.

Reynaldo Balido şi alţi oficiali din cadrul autorităţilor locale au avertizat că bilanţul ar putea creşte, pe măsură ce clădirile prăbuşite sunt cercetate.

Dar marţi este zi liberă în Filipine şi numeroase clădiri publice erau goale, au anunţat autorităţile.

Cutremurul s-a produs la ora 08.12 (03.12 ora României), iar epicentrul a fost localizat la circa cinci kilometri est de Balilihan, în regiunea Bohol, la o adâncime de 20 de kilometri, a anunţat institutul american de geofizică USGS.

Cebu, unul dintre oraşele cele mai populate din arhipelag, se află la circa 60 de kilometri de Balilihan, de cealaltă parte a strâmtorii Cebu.

"Dormeam profund când patul a început să se mişte. Eram îngrozită şi m-am ascuns sub pat", a povestit pentru AFP Janet Maribao, în vârstă de 33 de ani, prin telefon din Cebu.

Mai multe persoane au murit după ce o piaţă de peşte din Cebu s-a prăbuşit, iar un copil a murit zdrobit de mulţimea care încerca să fugă dintr-o clădire, a declarat guvernatorul provinciei Cebu, Hilario Davide, pentru postul de televiziune ABS-CBN.

Alte trei persoane au murit într-un complex sportiv unde vin persoane defavorizate pentru a ridica alocaţii, a adăugat Neil Sanchez, responsabil de biroul de gestionare a catastrofelor din Cebu.

Provinciile Cebu şi Bohol sunt printre destinaţiile turistice cele mai populare din Filipine, graţie plajelor şi "Dealurilor de Ciocolată" din Bohol, numite aşa din cauza culorii lor.

Locuitorii şi turiştii au anunţat numeroase pagube materiale, suferite de clădirile moderne sau vechi: biserici, o universitate şi drumuri.

Pacienţii au fost evacuaţi dintr-un spital din Cebu, unul dintre etajele acestuia luând foc, potrivit presei locale.

Cele mai vechi biserici din arhipelag, bazilica Minore del Santo Nino, din Cebu, a cărei fundaţie datează de la începutul secolului al XV-lea, a fost parţial avariată, potrivit purtătorului de cuvânt al apărării civile.

La Bohol, o altă biserică foarte veche (din secolul al XVI-lea), construită la începutul colonizării spaniole, s-a prăbuşit, a declarat Robert Michael Poole, un turist britanic aflat în vacanţă în această regiune.

"Este îngrozitor. Toată faţada bisericii s-a prăbuşit", a declarat turistul pentru AFP, prin telefon. Nu era nimeni în clădire în momentul dezastrului.

Centrul de alertă pentru tsunami în Pacific nu a lansat nicio alertă.

Cutremurul, care s-a produs la peste 600 de kilometri de Manilla, a fost urmat de cel puţin patru replici cu magnitudine mai mare de 5.

UPDATE Cel puţin patru persoane au murit în urma cutremurului din Filipine

Cel puţin patru persoane au murit în urma puternicului cutremur care s-a produs marţi în centrul Filipinelor, în apropiere de regiunea turistică Cebu, au raportat autorităţile locale, citate de AFP.

Seismul, cu o magnitudine de 7,1 (estimare revizuită), a avut loc în cursul dimineţii (03:12, ora României) la cinci kilometri de Balilihan, un oraş cu aproximativ 20.000 de locuitori, în regiunea Bohol, la o adâncime de 56 de kilometri, şi la 60 de kilometri de regiunea Cebu, zonă turistică.

Cebu este cel mai mare oraş al arhipelagului.

Patru persoane au fost ucise în urma prăbuşirii pieţei de peşte din Cebu, iar numeroase alte persoane au fost rănite, a declarat Raquel Arce, administratora pieţei, pentru postul de radio DYSS.

USGS a lansat un cod galben după seism, indicând că "victime şi pagube sunt posibile", însă că "impactul ar trebui să fie relativ localizat", a adăugat institutul.

Cutremurul a fost urmat de două replici, cu o magnitudine de peste 5.

Centrul de alertă de tsunami din Pacific nu a emis o alertă.

Epicentrul seismului s-a produs la 629 kilometri de capitală, Manilla.

Balilihan numără aproximativ 18.500 de locuitori, conform site-ului de Internet al oraşului.

Filipine este situat pe centura de foc a Pacificului, care include câteva sute de vulcani şi în regiunea căreia se produc frecvent seisme şi erupţii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici