CUTREMUR de 7,3, produs în INDONEZIA

Un cutremur cu magnitudinea de 7,3 s-a produs miercuri în largul coastei de vest a insulei indoneziene Sumatra, a anunţat Institutul american american de geofizică USGS, fără ca imediat să fie semnalate victime sau pagube.

1458 afișări
Imaginea articolului CUTREMUR de 7,3, produs în INDONEZIA

CUTREMUR de 7,3, produs în INDONEZIA. A fost emisă alertă de tsunami (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O alertă de tsunami a fost lansată de Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific. Agenţia de Meteorologie şi Geofizică din Indonezia, care a emis, de asemenea, o alertă de tsunami, a anulat-o după aproximativ două ore.

Cutremurul a avut loc miercuri, la ora locală 2.37 (marţi, 20.37, ora României), la aproximativ 420 de kilometri sud-vest de Banda Aceh, capitala provinciei Aceh de pe Insula Sumatra.

"Cutremurul a avut loc în mare şi a fost emisă o alertă de tsunami, dar până în prezent nu avem nicio informaţie despre (eventuale) victime sau pagube", a declarat, înainte ca alerta să fie ridicată, Suharjono, directorul tehnic al agenţiei, pentru AFP.

Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific anunţa, de asemenea, că ameninţarea unui tsunami de mare anvergură este exclusă, dar că "există o infimă posibilitate ca un tsunami local să poată atinge coastele situate la mai puţin de 100 de kilometri de epicentrul seismului".

De asemenea, agenţia indoneziană a anunţat două replici, una cu magnitudinea de 5,4, la o jumătate de oră după cutremur, şi una cu magnitudinea de 5, la o oră de la prima mişcare seismică.

La Banda Aceh, în nordul extrem la Sumatrei, mişcarea seismică la nivelul solului a durat 30 de secunde, iar locuitorii cuprinşi de panică au ieşit pe străzi, intrând în case după puţin timp, potrivit unui jurnalist AFP.

Locuitori de pe coastă s-au refugiat spre interiorul insulei, adăpostindu-se în moschei sau instalând tabere pe marginea drumurilor, ca o măsură de precauţie, însă nu au avut loc scene de panică, a adăugat jurnalistul. Replicile nu au fost resimţite la Banda Aceh, a mai precizat el.

Indonezia este situată pe "Centura de Foc" a Pacificului, zonă în care întâlnirea mai multor plăci tehtonice provoacă o puternică activitate vuclanică şi seismică.

În decembrie 2004, un cutremur cu o magnitudine de 9,3, în largul coastei nordice a Insulei Sumatra, a provocat un tsunami gigantic, în urma căruia s-au înregistrat peste 220.000 de morţi în ţările din jurul Oceanului Indian, dintre care aproxiamtiv 168.000 în Indonezia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici