CUTREMUR puternic în centrul Italiei: Zeci de răniţi după seismul de 6,5 grade/ Circulaţia metroului şi centrul istoric din Roma, închise - FOTO, VIDEO

Zeci de persoane au fost rănite în urma cutremurului de 6,5 grade produs duminică dimineaţă în centrul Italiei, anunţă surse citate de ziarul La Repubblica. Ambasada României la Roma a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a obţine informaţii cu privire la urmările cutremurului din centrul Italiei şi la existenţa unor cetăţeni români afectaţi de acesta, până acum nefiind înregistrată nicio solicitare de asistenţă consulară.

28816 afișări
Imaginea articolului CUTREMUR puternic în centrul Italiei: Zeci de răniţi după seismul de 6,5 grade/ Circulaţia metroului şi centrul istoric din Roma, închise - FOTO, VIDEO

CUTREMUR puternic în centrul Italiei. Seismul de 6,6 pe scara Richter, resimţit şi la Roma - FOTO, VIDEO

Vezi mai jos GALERIA FOTO

UPDATE ora 12:10 - Circulaţia metroului, centrul istoric al Romei, închise; daune la clădiri, inclusiv la catedrale

Circulaţia metroului din Roma a fost suspendată pe unele tronsoane, iar centrul istoric al oraşului este închis pentru verificări în urma cutremurului de 6,5 grade produs în centrul Italiei, numeroase clădiri din capitală, inclusiv Bazilica San Paolo, suferind daune structurale.

Bazilica San Paolo (Basilica Sfântul Pavel din afara Zidurilor Vaticanului) a suferit daune din cauza seismului şi este închisă pentru verificări, informează cotidianul Il Messaggero.

Un ascensor s-a prăbuşit într-un bloc rezidenţial situat în zona Bartolomeo Cristofori / Marconi din capitala Italiei.

Traficul rutier este suspendat în cartierul Clodia, unde două clădiri au suferit daune structurale, zona fiind izolată de poliţie şi carabinieri.

"Pentru verificări tehnice, tronsoanele de metrou A, B şi B1 sunt închise temporar", a comunicat compania ATAC, care gestionează transportul public în capitala Italiei.

Verificări sunt şi la Colosseum şi în întreaga zonă arheologică din centrul capitalei Italiei. Cutremurul a generat scene de panică în Roma, fiind simţit inclusiv în zonele litoralului, în Ostia / Fiumicino.

O clădire s-a prăbuşit în direct:

UPDATE ora 11:28 - Zeci de răniţi în urma cutremurului produs în Italia - surse La Repubblica

Zeci de persoane au fost rănite în urma cutremurului de 6,5 grade produs duminică dimineaţă în centrul Italiei, anunţă surse citate de ziarul La Repubblica.

Conform bilanţului provizoriu, cel puţin şapte persoane au fost rănite în localităţile Amatrice şi Rieti (regiunea Lazio), două fiind în stare gravă. Trei persoane sunt rănite după ce au fost scoase de sub dărâmături în orăşelul Tolentino, situat în regiunea Marche. Numeroase persoane au fost rănite în localităţile Ussita, Castelsantangelo sul Nera (regiunea Marche), Norcia şi Preci (Umbria).

Un segment al Autostrăzii Salaria a fost închis din nou din cauza riscului de prăbuşire. O măsură similară fusese luată după seismele produse acum câteva zile. Tot ca măsură de precauţie, la Roma au fost închise catedralele San Paolo şi San Lorenzo.

UPDATE ora 10:33 - Cel puţin doi răniţi în stare gravă după cutremurul de 6,5 grade produs în Italia

Numeroase clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurului de 6,5 grade care a avut loc duminică dimineaţă în zona Norcia, provincia Perugia. Mişcarea telurică a fost simţită puternic inclusiv la Roma, Florenţa şi Bolzano, provocând scene de panică.

Cel puţin două persoane sunt în stare gravă în orăşelul Amatrice în urma cutremurului produs la ora 7.40 (8.40, ora României) la adâncimea de doar 10 kilometri. Inţial, Institutul american de geofizică (USGS) a anunţat o magnitudine de 7,1, revizuită ulterior la 6,5. Institutul italian de geofizică şi vulcanologie a anunţat o magnitudine iniţială de 6,1, revizuită ulterior la 6,5.

Conform unor surse citate de Corriere della Sera, în localitatea Tolentino (regiunea Marche) s-a prăbuşit o biserică în timpul slujbei de duminică. Nu este clar dacă vreo persoană a rămas blocată sub dărâmături.

La Amatrice, localitate afectată grav de cutremurul din august, s-a prăbuşit o biserică şi un sediu al administraţiei locale, două persoane fiind scoase de sub dărâmături.

În orăşelul Norcia s-a prăbuşit Basilica San Benedict. "S-a prăbuşit totul, se văd nori de fum, este un dezastru", a transmis primarul orăşelului Ussita, afectat grav de cutremurele produse zilele trecute. În Rieti, Podul Roman a fost închis din raţiuni de precauţie, dar nu au fost semnalate daune sau răniţi.

Prăbuşiri de clădiri au fost înregistrate şi în localităţile Castelsantangelo sul Nera şi Preci.

 

 

MAE: Niciun român din Italia nu a solicitat asistenţă consulară 

"Referitor la cutremurul care a avut loc în data de 30 octombrie 2016 în centrul Republicii Italiane, între Norcia, Preci şi Castel Sant’Angelo sul Nera (Umbria), Ambasada României la Roma a întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la urmările acestuia, precum şi cu privire la existenţa unor persoane de cetăţenie română afectate de acestea", precizează, duminică, Ministerul Afacerilor Externe, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, până la acest moment, la nivelul misiunii diplomatice nu au existat solicitări de asistenţă consulară. Ambasada României la Roma continuă monitorizarea situaţiei, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în caz de necesitate.

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44 apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau pe numărul de urgenţă al misiunii diplomatice (0039) 345.147.39.35.

Seismul a avut loc la sud-est de Perugia, în apropiere de micul orăşel Norcia, fiind resimtit şi la Roma. Oamenii au ieşit imediat înspăimântaţi pe străzi.

Acest nou cutremur puternic are loc la aproape două luni după ce un alt seism major a ucis aproape 300 de oameni şi a distrus mai multe oraşe din regiune.

Televiziunile italiene transmit imagini cu mai multe clădiri istorice, inclusiv catedrala Crollata din Norcia, afectate de seism.

Până în prezent nu au fost raportate oficial daune sau victime, relatează BBC.

Iniţial, magnitudinea cutremurului a fost evaluată la 7,1 grade pe Richter, dar între timp a fost revizuită de Agenţia americană pentru studiul seismelor la 6,6 grade. 

 

Cutremurul de duminică are loc la trei zile după ce alte două cutremure au zguduit statul italian. În urma acestora zece persoane au fost rănite grav, iar aproximativ 4.000 de oameni au rămas fără locuinţe.

Sute de clădiri s-au prăbuşit, iar alte mii au suferit daune structurale, pagubele fiind estimate la zeci de milioane de euro.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici