David Cameron avertizează: Dacă bugetul UE nu va fi redus, nu va exista un acord

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a avertizat că ar putea bloca acordul privind bugetul multianual al UE dacă acesta nu va fi redus.

459 afișări
Imaginea articolului David Cameron avertizează: Dacă bugetul UE nu va fi redus, nu va exista un acord

David Cameron avertizează: Dacă bugetul UE nu va fi redus, nu va exista un acord (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"În noiembrie, cifrele prezentate erau prea mari. Trebuie reduse. Dacă nu se va întâmpla aşa, nu va exista un acord", a spus Cameron la sosirea la summitul de la Bruxelles.

Venirea la summit este prima vizită europeană efectuată de Cameron după discursul din 23 ianuarie, în care a cerut reformarea UE şi a anunţat un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la blocul comunitar.

Cancelarul german, Angela Merkel, are dubii în legătură cu ajungerea la un acord privind bugetul multianual al UE cu ocazia summitului european, apreciind că poziţiile statelor membre încă sunt destul de "distante". "Nu putem spune dacă va exista un acord. Poziţiile statelor membre încă sunt destul de distante", a spus Merkel la sosirea la summitul de la Bruxelles.

Merkel a promis să facă "tot posibilul" pentru a ajunge la un acord. "În această perioadă de insecuritate economică şi şomaj masiv, este important să putem planifica şi cheltui cu atenţie, dar şi să existe solidaritate între contribuitori şi beneficiari", a adăugat cancelarul german.

La rândul său, preşedintele Franţei, François Hollande, a avertizat că, în cazul în care compromisul privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020 va ignora "agricultura şi creşterea economică", nu îl va putea accepta. "Eu am venit pentru căutarea unui acord. Dacă nu vor exista argumente rezonabile, sunt pregătit de negocieri, dar până la un punct", a avertizat Hollande.

Înaintea summitului, Hollande se va întâlni cu premierii din Spania şi Italia, Mariano Rajoy şi Mario Monti.

Premierul Cehiei, Petr Necas, a avertizat că este pregătit să blocheze prin veto bugetul UE. "Am venit la Bruxelles pentru discuţii pe tema bugetului multianual, având un mandat puternic şi clar al Guvernului ceh. Considerăm că actuala propunere este inacceptabilă şi suntem pregătiţi să utilizăm vetoul", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici