De la MacArthur la Trump - lideri care au ameninţat în trecut cu atacuri nucleare

  • În 1951, generalul Douglas MacArthur a intenţionat să bombardeze nuclear frontiera dintre Coreea de Nord şi China.
  • În 1962, URSS a transportat rachete nucleare în Cuba, iar SUA au fost în stare de alertă, impunând carantină (blocadă) asupra Cubei, urmând cele mai dificile negocieri ce aveau în joc viitorul planetei.
  • În 1969, Nixon a trimis 18 bombardiere nucleare să patruleze timp de o lună la Polul Nord pentru a intimida URSS şi Vietnamul de Nord.
  • În 1972, premierul israelian Golda Meir era pregătită să ordone atacarea nucleară a statelor musulmane inamice în Războiul de Yom Kippur.
  • În 1983, în urma unei alarme false, URSS era gata să atace nuclear SUA, dar un ofiţer sovietic s-a opus să îndeplinească ordinul.
  • În 1995, Rusia a confundat o rachetă de cercetare ştiinţifică a aurorei boreale cu una nucleară, iar Boris Elţin a cerut servieta nucleară.
  • În 2018, Trump a postat pe Twitter că "butonul său nuclear e mai mare şi mai puternic, şi că funcţionează spre deosebire de butonul nuclear al lui Kim Jong-un".
1663 afișări
Imaginea articolului De la MacArthur la Trump - lideri care au ameninţat în trecut cu atacuri nucleare

Sursa Foto - Mediafax Foto

Întregul Occident se află în alertă de când Vladimir Putin, dictatorul Federaţiei Ruse, a invadat Ucraina şi a mobilizat forţele de descurajare nucleară. Au apărut temeri că acesta va comite atacuri nucleare asupra Ucrainei sau chiar asupra vreunui stat membru NATO din Europa de Est. Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a transmis la o conferinţă ONU că SUA şi celelalte state membre NATO să nu se implice în Ucraina, în caz contrar, va izbucni Al Treilea Război Mondial, iar acesta nu va fi decât nuclear. 

Dar recent am fost martori la un spectacol mult mai grotesc. 

Kim Jong-un, dictatorul Coreii de Nord, a efectuat constant teste nucleare şi teste cu rachete balistice. A ameninţat deseori că va lovi Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite ale Americii. În 2017 a lansat o racheta peste spaţiul aerian al Japoniei, producând panică populaţiei. 

Trump a ameninţat că va "distruge total" Coreea de Nord şi l-a poreclit pe Kim Jong-un ca "omul rachetă". Trump plănuia un atac nuclear preventiv al Coreii de Nord. Kim Jong-un a transmis că butonul nuclear este tot timpul pe biroul său. 

Pe 2 ianuarie 2018, Trump a transmis pe pagina sa de Twitter: "Să-i transmită vă rog cineva lui Kim, din regimul său vlăguit şi înfometat,  că şi eu am un buton nuclear, dar este unul mai mare şi mai puternic decât al său, iar butonul meu funcţionează”. 

Kim s-a potolit de atunci (pentru o vreme) şi în iunie 2018,  în cadrul summitului de la Singapore, Trump şi Kim Jong-un s-au întâlnit şi au semnat un tratat pentru o declaraţie comună, prin care SUA sunt de acord cu garanţiile de securitate pentru Coreea de Nord, şi îi cereau în schimb denuclearizarea Peninsulei Coreene, recuperarea rămăşiţelor soldaţilor morţi în războiul coreean şi negocieri ulterioare între oficiali la nivel înalt. Coreea de Nord şi Coreea de Sud au ajuns oficial la pace după 60 ani de relaţii tensionate. Înţelegerea a fost de scurtă durată căci Coreea de Nord s-a reapucat de programul nuclear şi de efectuarea testelor cu rachete. 

Au mai existat şi pe durata Războiului Rece câteva ocazii în care marile puteri erau gata să declanşeze un război nuclear care să ducă la extincţia speciei umane.....din motive stupide. 

Până în prezent, preşedintele american Harry Truman este singurul lider din istorie când a comis atacuri nucleare asupra unor ţinte militare şi civile. 

Sursa -Twitter ,  @realDonaldTrump (cont suspendat definitiv)

 

Douglas MacArthur - a vrut să iradieze frontiera dintre China şi Coreea de Nord

În 1950, Coreea de Nord care era condusă de regimul comunist al dictatorului Kim Ir-sen, a invadat Coreea de Sud, condusă de Syngman Rhee, tot un dictator, dar unul liberal, corporatist şi anticomunist. Coreea de Sud era sprijintă de Statele Unite ale Americii.

Când China (condusă atunci de Mao Zedong) a intrat de partea Coreii de Nord  în război împotriva Coreii de Sud, generalul Douglas MacArthur, erou al Războiului din Pacific, s-a gândit la o opţiune radicală - bombardarea nucleară a frontierei dintre Coreea de Nord şi China.

Prin iradierea frontierei, accesul trupelor chineze spre Coreea de Nord era îngrădit. A luat în considerare şi bombardarea nucleară a bazelor inamice. Iniţial, preşedintele Harry Truman era de acord şi s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei pentru Energie Atomică a Statelor Unite, Gordon Dean. A aranjat transferul a nouă bombe nucleare Mark 4 către controlul militar. Dar Dean şi mulţi ofiţeri şi generali erau îngrijoraţi cu privire la delegarea deciziei de a da armele nucleare pe mâna generalului MacArthur, căruia îi lipsea cunoştinţele tehnice de specialitate despre armele nucleare şi efectele acestora. 

Când a aflat  că MacArthur plănuia să escaladeze conflictul coreean la un război la scară mondială dintre SUA şi China (inclusiv cu Uniunea Sovietică condusă de Iosif Stalin care semnase o alianţă defensivă cu Mao), Truman s-a înfuriat şi după ce a ajuns la un consens cu cabinetul său, a convenit să-l retragă pe MacArthur din funcţia de comandant la 11 aprilie 1951. 

Sursa - General Douglas MacArthur Memorial, Facebook 

John F. Kennedy şi Nikita Sergheevici Hruşciov - când lumea a ajuns în pragul anihilării nucleare 

Pe 16 octombrie 1962,  preşedintele american John F. Kennedy a primit informaţii şi fotografii făcute de un pilot al unui avion U-2 de spionaj. Fotografiile raportau că Uniunea Sovietică a transportat rachete nucleare în Cuba, condusă atunci de dictatorul comunist Fidel Castro.

Era o formă de ripostă a Uniunii Sovietice, condusă de Nikita Hruşciov, la operaţiunea americană eşuată din Golful Porcilor pentru atacarea Cubei şi la amplasarea rachetelor nucleare americane în Italia şi Turcia. Kennedy a convocat Consiliul de Securitate Naţională şi a crescut starea de alertă la DEFCON 2.

În timpul acestei întâlniri, Kennedy a fost iniţial sfătuit să efectueze un atac aerian asupra Cubei pentru a distruge aprovizionarea cu rachete sovietice, urmată de o invazie a Cubei. După o analiză mai atentă, preşedintele Kennedy a ales să fie mai puţin agresiv pentru a evita o declaraţie de război şi a ordonat o „blocadă” navală pe 22 octombrie pentru a împiedica alte rachete să ajungă în Cuba.

Folosind termenul „carantină” mai degrabă decât „blocadă” (ce echivala cu declaraţia de război), Statele Unite au putut evita implicaţiile unei stări de escaladare a crizei. SUA au anunţat că nu vor permite ca armele ofensive să fie livrate în Cuba şi au cerut ca armele aflate deja în Cuba să fie demontate şi returnate în Uniunea Sovietică. 

După câteva zile de negocieri tensionate, s-a ajuns la un acord între Kennedy şi Hruşciov. Ca urmare a negocierilor, URSS a retras rachetele din Cuba, iar SUA au retras rachetele din Turcia. Ca urmare a crizei, a fost înfiinţată linia telefonului roşu dintre Moscova-Washington. 

Sursa -John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Facebook 

 

Richard Nixon a vrut să bombardeze nuclear Vietnamul de Nord 

La 27 octombrie 1969,  preşedintele Richard Nixon era nervos. Negocierile cu Vietnamul de Nord, stăpânit de comunişti, sprijiniţi de Uniunea Sovietică şi de China, nu dădeau roade, iar atacurile trupelor Vietcong asupra trupelor americane care apărau Vietnamul de Sud erau insuportabile. 

Nixon a lansat Operaţiunea Giant Lance, autorizând decolarea a 18 bombardiere B-52 să patruleze la Polul Nord cu scopul de a constrânge Uniunea Sovietică şi Vietnamul de Nord să ajungă la un consens şi să pună capăt definitiv Războiului din Vietnam. Operaţiunea a fost secretă şi a durat timp o lună, până când a fost anulată. 

Sursa - Richard Nixon Foundation, Facebook 

Golda Meir a vrut să bombardeze simultan toate statele musulmane care agresau Israelul

În războiul de Yom Kippur din 1973, când forţele arabe ale Siriei şi Egiptului au copleşit forţele israeliene, prim-ministrul israelian Golda Meir a crescut alerta nucleară.

A ordonat pregătirea a 13 bombe atomice pentru a fi lansate de aeronave şi de rachete spre toate statele musulmane inamice care au agresat Israelul. Era fatala opţiune Samson. Asta însemna că nu doar Egiptul şi Siria, ci şi Irak,  Iordania, Libanul şi teritoriile palestinienilor ar fi fost bombardate nuclear.

Ambasadorul israelian l-a avertizat pe preşedintele american de atunci, Richard Nixon, că în cazul în care Statele Unite nu vor aduce ajutoare aeriene, Israel va activa opţiunea Samson

Nixon s-a conformat şi a trimis ajutoarele aeriene către Israel.

Sursa - United States Library of Congress's Prints and Photographs division

Yuri Andropov - URSS era să bombardeze nuclear America din cauza unei alerte false, dar un ofiţer sovietic a refuzat să îndeplinească ordinul 

A fost un moment tensionat în istoria Războiului Rece. Peste Marea Japoniei, un avion sovietic doborase din greşeală un avion de linie civil cu doar trei săptămâni mai devreme, ucigând toate cele 269 de persoane aflate la bord, printre care un congresman american şi alţi 61 de americani. Cu şase luni înainte, preşedintele Ronald Reagan anunţase planuri pentru un sistem spaţial de apărare antirachetă pe care Kremlinul îl vedea ca o ameninţare majoră pentru arsenalul său nuclear.

Yuri Andropov, şeful KGB care devenise liderul Uniunii Sovietice cu un an înainte, era cunoscut pentru paranoia cu privire la o lovitură nucleară preventivă americană care îi putea distruge silozurile de rachete.

O alarmă falsă a avut loc în sistemul informatic sovietic de avertizare nucleară timpurie, arătând lansarea rachetelor balistice intercontinentale americane  de la bazele din Statele Unite asupra Uniunii Sovietice. Militarii sovietici au declanşat procedura de ripostă nucleară, dar Stanislav Petrov, un ofiţer al Forţelor de Apărare Aeriană sovietică, şi-a dat seama că alarma a fost provocată de o defecţiune. 

Sursa -oskatalog.ru 

Boris Elţin - a deschis servieta nucleară din cauza unei alerte false 

Incidentul cu racheta norvegiană s-a produs pe 25 ianuarie 1995, când o echipă de oameni de ştiinţă norvegieni şi americani au lansat o rachetă de sondare în largul coastei de nord-vest a Norvegiei. Racheta transporta echipament ştiinţific pentru a studia aurora boreală deasupra Svalbard.

Racheta a atins în cele din urmă o altitudine de 1.453 de kilometri. Radarul rusesc a confundat-o în sistemul informatic cu o rachetă Trident lansată de un submarin american. Ca urmare, forţele nucleare ruseşti au fost puse în alertă maximă.

„Servieta nucleară ” i-a fost adusă preşedintelui rus Boris Elţin, care a trebuit apoi să decidă dacă va lansa o lovitură nucleară de răzbunare împotriva Statelor Unite, dar apoi observatorii ruşi au stabilit că nu a existat niciun atac nuclear, având în vedere că racheta nici nu a pătruns în spaţiul aerian al Rusiei. 

Sursa - Kremlin.ru 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici