DECIZIE RARĂ: Zborul tuturor avioanelor Boeing 787, interzis în întreaga lume pe termen nelimitat

Autoritatea americană în domeniul securităţii aeriene (FAA) a interzis, în noaptea de miercuri spre joi, toate zborurile avioanelor Boeing de tip 787 Dreamliner în întreaga lume, din cauza unor probleme la baterie, în Japonia, a anunţat autoritatea europeană AESA, la Koln (vest).

3249 afișări
Imaginea articolului DECIZIE RARĂ: Zborul tuturor avioanelor Boeing 787, interzis în întreaga lume pe termen nelimitat

DECIZIE RARĂ: Zborul tuturor avioanelor Boeing 787, interzis în întreaga lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În SUA, Administraţia Federală pentru Aviaţie a cerut operatorilor să oprească zborurile Dreamliner până când se va dovedi că bateriile folosite la construcţia avioanelor sunt sigure. Decizia, anunţată miercuri noapte, reprezintă prima blocare la sol a unui întreg model de către agenţia americană în ultimii 34 de ani, potrivit Financial Times.

"Probleme ale bateriilor au condus la eliberarea de electroliţi inflamabili, căldură şi fum în cazul a două avioane model 787. Cauza acestor probleme este în prezent investigată. Această situaţie, dacă nu este remediată, ar putea afecta sisteme şi structuri critice şi ar putea conduce la posibilitatea unui incendiu la sistemul electric", se arată într-un comunicat al agenţiei.

La scurt timp, autorităţile de reglementare din Japonia, India şi Europa au decis oprirea zborurilor. În Europa, compania poloneză Lot Polish Airlines nu va putea opera zboruri pe ruta Varşovia-Chicago cu acest model.

Ambele incidente de până acum au implicat baterii litiu-ion instalate de Boeing pe noile avioane pentru a face faţă cererii extrem de mari a sistemelor electrice, care alimentează componente operate hidraulic la modelele tradiţionale. Boeing a ales acest tip de baterie pentru că este mai uşoară decât modelul standard bazat pe nichel.

Agenţia americană a anunţat că nu va permite reluarea zborurilor până când nu se va dovedi că bateriile sunt sigure.

Este încă neclară amploarea problemei legate de baterii şi dacă aceasta a apărut în urma producţiei sau din proiectarea acestora.

Oprirea la sol a tuturor aeronavelor 787 Dreamliner aflate în operare vine după ce, miercuri, companiile japoneze All Nippon Airways şi Japan Airlines au reţinut 24 de aeronave 787 Dreamliner, din cauza unor incidente tehnice, aparatele reprezentând aproape jumătate din cele 49 de avioane de acest tip aflate în circulaţie la nivel mondial.

Cel mai recent episod legat de problema bateriilor a implicat un avion operat de All Nippon Airways care zbura către Tokyo şi care a aterizat de urgenţă în vestul Japoniei după aprinderea unei lumini de avertizare, în timp ce echipajul a simţit miros de fum.

De asemenea, săptămâna trecută, un echipament electric auxiliar a luat foc la un avion 787 al companiei Japan Airlines, în timp ce se afla pe aeroportul Logan din Boston.

În prezent, există comenzi pentru alte 848 de avioane 787 Dreamliner la nivel global.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici