Deputaţii liberali reformatori de la Chişinău propun 20 de ani de închisoare pentru separatism

Grupul deputaţilor liberali reformatori din Parlamentul de la Chişinău propune până la 20 de închisoare pentru promovarea şi organizarea de acţiuni separatiste, într-un proiect de lege considerat necesar în contextul crizei din Ucraina, relatează Timpul, în ediţia online.

174 afișări
Imaginea articolului Deputaţii liberali reformatori de la Chişinău propun 20 de ani de închisoare pentru separatism

Deputaţii liberali reformatori de la Chişinău propun 20 de ani de închisoare pentru separatism (Imagine: Shutterstock)

Autorii proiectului de lege propun, printre altele, pedepse cu închisoarea cuprinse între 5 şi 20 de ani, retragerea cetăţeniei pentru cei care pun în pericol securitatea statului, iar partidele sau organizaţiile neguvernamentale care promovează idei separatiste să fie scoase în afara legii.

"Prezentul proiect de lege vine să completeze un vid legislativ, devenit vizibil în contextul crizei geopolitice din Ucraina – revoltele separatiştilor din estul acestei ţări, soldate cu victime umane, criză umanitară, evenimente care vor duce inevitabil la apariţia a încă unui conflict îngheţat. Separatismul este un fenomen periculos, răspândit mai cu seamă în ţările fostului imperiu sovietic", notează autorii proiectului, citaţi de Timpul.

"În ultimul timp, din ce în ce mai des, în Republica Moldova se încearcă a se induce aceleaşi idei de separatism în mijlocul populaţiei vorbitoare de limbă rusă, cu scopul de a destabiliza situaţia politică din Republica Moldova, de a periclita parcursul european, asumat de autorităţile constituţionale ale statului. În aceste condiţii, legislaţia Republicii Moldova, trebuie să prevadă instrumentarul legal necesar pentru a preveni şi eventual pedepsi persoanele fizice sau juridice, care se implică în acţiuni de promovare şi organizare a separatismului" , consideră liberalii reformatori de la Chişinău.

Proiectul de lege urmează să fie discutat în cadrul comisiilor parlamentare, iar ulterior va fi examinat şi în plenul Parlamentului de la Chişinău.

Pe fondul crizei din Ucraina, există temeri privind tensiuni în regiunea separatistă transnistreană. Iniţiative separatiste au apărut, de asemenea, în R. Moldova în regiunea autonomă Găgăuzia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici