Deutsche Welle: România a luat-o razna. Guvernul Ponta plănuia falsificarea listelor electorale la scară largă

România este asediată de o luptă politică marcată de certuri nesfârşite, într-o confruntare politică extrem de încinsă, miza fiind mare, iar Curtea Constituţională (CC) a acestei ţări balcanice a cerut ajutorul Uniunii Europene (UE), relatează Deutsche Welle (DW) în pagina electronică de marţi.

12346 afișări
Imaginea articolului Deutsche Welle: România a luat-o razna. Guvernul Ponta plănuia falsificarea listelor electorale la scară largă

Deutsche Welle: România a luat-o razna. Guvernul Ponta plănuia falsificarea listelor electorale la scară largă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Guvernul premierului Victor Ponta încearcă de mai multe săptămâni să îl demită pe preşedintele suspendat Traian Băsescu, încălcând legi şi decizii ale CC, apreciază postul de radio german Deutche Welle în ediţia în limba engleză a site-ului său, citând stenogramele unor convorbiri telefonice între miniştri şi oficiali de rang înalt făcute publice pe 10 august de către procurorii Curţii supreme române.

Stenogramele au arătat că "Guvernul Ponta plănuia falsificarea listelor electorale la scară largă", apreciază DW, adăugând că "datele falsificate aveau ca scop să declare valid în mod retroactiv un referendum controversat de pe 29 iulie privind demiterea lui Băsescu", după ce nu a fost atins pragul de validare de 50% al prezenţei la vot.

La doar câteva zile după referendum, "în România era vacarm", CC urmând să ia o decizie asupra validităţii votului privind demiterea lui Băsescu, continuă postul care citează solicitarea preşedintelui CC Augustin Zegrean, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene (CE) şi Consiliului Europei (CoE), atât de ajutor şi protecţie a independenţei Curţii "faţă de presiunea politică exercitată de Guvernul Ponta", cât şi de denunţare a unor ameninţări la adresa judecătorilor CC.

Preşedintele CE Jose Manuel Barroso şi comisarul pentru Justiţie Viviane Reding şi-au exprimat susţinerea faţă de CC, Comisia exprimându-şi "angajamentul de a asigura respectarea statului de drept şi independenţei sistemului judiciar în România", potrivit unei scrisori citate de DW, care adaugă că, între timp, ministrul român de Externe îl acuza pe Zegrean de afectarea reputaţiei ţării prin scrisoarea sa.

"Tărăboiul" cu privire la CC, îl citează DW pe Peter Eckstein-Kovacs, un fost consilier al lui Traian Băsescu pe care îl prezintă drept "un cunoscut avocat al drepturilor omului şi lider al minorităţii etnice maghiare", ilustrează faptul că "statul de drept din România nu este dezvoltat cu adevărat" şi că "un atac asupra câtorva zone ale statului" este în curs.

"Premierul socialist Victor Ponta, care a instigat tot scandalul, a îndemnat de atunci la acceptarea înfrângerii în lupta cu Băsescu", continuă DW, apreciind că acest lucru pare să nu fie împărtăşit de către "adepţii unei linii dure" din cadrul PSD. Citând analişti, DW apreciază că "Ponta deţine puţină putere reală în cadrul PSD", ai cărui baroni locali, care controlează economia pe plan local, "au cea mai mare influenţă asupra sorţii sale politice".

În finalul materialului, DW o citează, de asemenea, pe Laura Ştefan, o avocată româncă membră a comitetului de evaluare a progresului României în domeniul statului de drept, care îşi exprimă convingerea că "nu se dă ascultare niciunei reguli" şi că "o mare parte din elita politică nu este interesată de valorile UE, văzând România mai degrabă în afara UE".

"Tot ceea ce am construit cu ardoare în ultimele două decade în direcţia unei societăţi civile este distrus acum în doar câteva zile", conchide ea pentru pagina electronică a postul german de radio.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici