Doi americani, arestaţi în China în timp ce încercau să vadă un disident aflat la închisoare

Doi americani au fost arestaţi sâmbătă în estul Chinei, în timp ce încercau să se întâlnească la închisoare cu un disident, cu scopul de a verifica acuzaţii referitoare la starea sănătăţii acestuia, a anunţat o asociaţie pentru apărarea drepturilor omului cu sediul în Statele Unite.

107 afișări
Imaginea articolului Doi americani, arestaţi în China în timp ce încercau să vadă un disident aflat la închisoare

Doi americani, arestaţi în China în timp ce încercau să vadă un disident aflat la închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zhu Yufu a fost condamnat în februarie 2012 la şapte ani de închisoare, în plin proces de tranziţie politică la Beijing, pentru că a scris un poem "subversiv" în care îndeamnă poporul chinez la reuniuni pentru a-şi face auzită vocea.

Devra Marcus, un fost medic de la Washington, şi americanul Kody Kness au efectuat o vizită în provincia Zhejiang (est) cu speranţa de a-l examina pe Zhu Yufu.

Însă autorităţile penitenciare le-au interzis intrarea şi i-au arestat, a anunţat ChinaAid, o asociaţie pentru apărarea drepturilor omului cu sediul în Statele Unite.

Într-un comunicat dat publicităţii înainte de plecare, doctorul Marcus a anunţat că efectuează prima sa vizită în China, cu scopul de a studia pictura, dar că doreşte totodată să îl vadă pe Zhu Yufu.

Doctorul Marcus a anunţat că a primit informaţii potrivit cărora Zhu Yufu, în vârstă de 60 de ani, nu ar primi hrană şi medicamente în mod regulat şi că şi-a pierdut cunoştinţa în mai multe rânduri.

"Pe baza acestor informaţii, mă tem că domnul Zhu (Yufu) se confruntă cu riscul unei morţi iminente din cauza lipsei de îngrijiri şi tratament medical", a scris ea.

Zhu Yufu a scris un poem în care afirma că "A venit momentul, poporule chinez! Piaţa aparţine tuturor" şi "este timpul să vă folosiţi picioarele să mergeţi în piaţă pentru a opta", referindu-se aparent la Piaţa Tiananmen, epicentrul, în inima Beijingului, a unor manifestaţii de masă în mai-iunie 1989, reprimate în sânge, şi teatrul, uneori, în prezent, al unor acţiuni de protest izolate.

Disidentul a fost condamnat pentru "incitare la subversiune faţă de putere şi stat".

Statele Unite au îndemnat la eliberarea lui Zhu Yufu şi altor deţinuţi condamnaţi pentru faptul că şi-au exprimat în mod liber opiniile politice în mod paşnic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici