Duma de Stat a adoptat un proiect de lege privind stocarea datelor personale ale ruşilor în ţară

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat o lege care obligă firmele cu activitate în domeniul Internetului să stocheze datele personale ale cetăţenilor ruşi pe teritoriul ţării.

297 afișări
Imaginea articolului Duma de Stat a adoptat un proiect de lege privind stocarea datelor personale ale ruşilor în ţară

Duma de Stat a adoptat un proiect de lege privind stocarea datelor personale ale ruşilor în ţară (Imagine: Shutterstock)

Kremlinul susţine că legea vizează protecţia acestor date, însă unii critici afirmă că se tem că aceasta are de fapt scopul să reducă la tăcere reţele de socializare ca Twitter sau Facebook şi că Guvernul rus urmează să caute să obţină un acces mai important la datele utilizatorilor. Reţelele de socializare au fost utilizate pe larg de către protestatari, în cursul unor mitinguri fără precedent, după revenirea preşedintelui Vladimir Putin la putere în 2012.

Unii analişti afirmă că există temeri potrivit cărora Rusia ar putea crea o versiune închisă şi cenzurată a Internetului pe teritoriul rusesc, relatează BBC News online.

Proiectul este necesar să fie adoptat şi de către Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, şi să fie promulgat de către Putin pentru a deveni lege. În acest caz, noile reguli vor intra în vigoare din septembrie 2016, dar textul va oferi Guvernului baza legală să închidă site-urile neobediente.

"Scopul acestei legi este să creeze (alt) pretext semilegal pentru a închide Facebook, Twitter, YouTube şi toate celelalte servicii", a declarat un expert şi blogger, Anton Nosik, pentru agenţia Reuters. "Scopul final este să închidă gurile, să aplice cenzura şi să conducă la o situaţie în care afacerile în domeniul Internetului nu vor mai putea să existe şi funcţioneze în mod normal", a adăugat el.

La introducerea proiectului în Legislativ, iniţiatorul acestuia, parlamentarul Vadim Dengin, a declarat că "cei mai mulţi ruşi nu vor ca datele lor să plece din Rusia în Statele Unite, unde pot fi piratate şi date infractorilor". "Vieţile noastre întregi sunt stocate acolo", a subliniat el, adăugând că este necesar ca firmele să construiască baze de date în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici