După un an de represiuni în Siria, 200 de ONG-uri solicită Consiliului de Securitate să acţioneze

Două sute de organizaţii de apărare a drepturilor omului au solicitat ONU şi Rusiei să acţioneze pentru a pune capăt vărsării de sânge din Siria, printr-un comunicat comun publicat joi cu ocazia primei aniversări a revoltei anti-regim.

313 afișări
Imaginea articolului După un an de represiuni în Siria, 200 de ONG-uri solicită Consiliului de Securitate să acţioneze

După un an de represiuni în Siria, 200 de ONG-uri solicită Consiliului de Securitate să acţioneze (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"O coaliţie de 200 de ONG-uri din 27 de state (...) solicită Consiliului de Securitate al ONU să se unească şi să adopte o rezoluţie care să ceară guvernului sirian să oprească bombardamentele fără discriminare ale cartierelor civile şi încălcarea drepturilor internaţionale, să pună capăt arestărilor arbitrare şi torturii şi să garanteze accesul de urgenţă al asociaţiilor umanitare, al jurnaliştilor şi al observatorilor drepturilor omului", afirmă textul.

Apelul "Uniţi-vă pentru Siria: puneţi capăt unui an de vărsări de sânge" este susţinut de militanţi din toată lumea şi de celebrităţi, ca actorul britanic Stephen Fry şi cântăreaţa canadiană Nelly Furtado, conform comunicatului.

"Timp de un an, numărul morţilor din Siria a atins un bilanţ îngrozitor de peste 8.000 de persoane şi mai ales sute de copii. Nu este oare timpul ca lumea să demareze la unison acţiuni eficace de a opri aşa ceva?", a declarat Ziad Abdel Tawab, de la Institutul din Cairo pentru drepturile omului.

Human Rights Watch (HRW), Christian Aid, CIVICUS şi Federaţia internaţională a ligilor drepturilor omului (FIDO) au semnat de asemenea textul.

"Rusia şi China au blocat de două ori acţiunile Consiliului de Securitate", un sprijin puternic pe care preşedintele Bashar "al-Assad l-a interpretat ca pe o permisiune de a ucide", a apreciat Kenneth Roth, un lider al HRW.

"Moscova şi Beijing trebuie să înceteze să mai furnizeze o acoperire diplomatică atrocităţilor siriene şi să solicite încetarea bombardamentelor fără discriminare şi a atacurilor asupra manifestanţilor paşnici", a adăugat acesta.

ONG-urile au solicitat Consiliului de Securitate să ceară accesul umanitar în zonele aflate în nevoie şi "prietenilor Siriei" să îşi menţină promisiunile de ajutor.

"Poporul sirian a supravieţuit cu un curaj impresionant unui an de crime sistematice pe scară largă şi vărsării de sânge în timp ce lumea priveşte. Comunitatea internaţională trebuie să se unească şi să îi ajute pe sirieni să pună capăt acestor orori", a spus Souheir Belhassen, preşedinte al FIDO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici