Edward Snowden, INCULPAT în SUA pentru spionaj. Justiţia americană a solicitat Hong Kong-ului arestarea fostului consultant

Fostul consultant Edward Snowden, responsabil pentru scurgerile de informaţii privind programele americane de supraveghere a Internetului şi telecomunicaţiilor, a fost inculpat pentru spionaj de către justiţia americană, care a solicitat Hong Kong-ului să îl aresteze.

719 afișări
Imaginea articolului Edward Snowden, INCULPAT în SUA pentru spionaj. Justiţia americană a solicitat Hong Kong-ului arestarea fostului consultant

Edward Snowden (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Tânărul, refugiat de la 20 mai la Hong Kong, a mai fost inculpat şi pentru furt şi utilizarea ilegală a bunurilor guvernamentale.

Acesta este vizat de un mandat de arestare provizorie, precizează Washington Post, care citează responsabili americani aflaţi sub anonimat.

Un tratat de extrădare este în vigoare între Hong Kong şi Statele Unite, însă Beijing are dreptul de a se opune prin veto.

Solicitat de AFP, departamentul de Justiţie nu a răspuns vineri seară.

"Guvernul american nu va putea înăbuşi (acest caz) arestându-mă sau omorându-mă", a declarat luni fostul consultant al Agenţiei de securitate naţională americană (NSA) în cadrul unui schimb în direct cu utilizatorii site-ului The Guardian. "Adevărul a fost dezvăluit şi nu poate fi oprit", a adăugat acesta

Originar din Hawaii, unde lucra pentru un subcontractant de informaţii american, Snowden, care a împlinit 30 de ani vineri, s-a refugiat la Hong Kong în baza tradiţiei de apărare a libertăţilor acestui teritoriu.

Un om de afaceri legat de site-ul de internet WikiLeaks a dezvăluit joi seară că islandezii pregătesc un zbor către ţara lor pentru acesta. Într-un interviu pentru The Guardian la 9 iunie, acesta a afirmat că Islanda este ţara cea mai apropiată de valorile sale privind un internet liber şi independent de stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici