Egipt: Justiţia ordonă plasarea în detenţie a lui Morsi pentru legături cu Hamas. Fraţii Musulmani consideră arestarea o revenire la era Mubarak

Un tribunal din Cairo a ordonat plasarea în detenţie a preşedintelui destituit Mohamed Morsi pentru legături cu mişcarea palestiniană Hamas, în timpul atacurilor împotriva poliţiei şi a unei evadări din închisoare la începutul lui 2011, această decizie fiind criticată de către Fraţii Musulmani, a anunţat vineri agenţia oficială Mena.

306 afișări
Imaginea articolului Egipt: Justiţia ordonă plasarea în detenţie a lui Morsi pentru legături cu Hamas. Fraţii Musulmani consideră arestarea o revenire la era Mubarak

Mohamed Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Morsi a fost plasat oficial în detenţie pentru o durată maximă de 15 zile, în cadrul acestei proceduri privind presupusa sa implicare în atacuri împotriva poliţiei, imputate Hamas, în timpul predecesorului său, Hosni Mubarak, şi evadarea sa din închisoarea Wadi Natroun în aceeaşi perioadă, a precizat agenţia.

Aceste acuzaţii "sună ca o răzbunare a vechiului regim, care anunţă că revine la putere", a declarat pentru AFP Gehad el-Haddad, un purtător de cuvânt al Fraţilor Musulmani, mişcarea din care provine Morsi, deţinut în secret de armată de la destituirea sa, la 3 iulie.

"Hamas condamnă această decizie, deoarece ea se bazează pe postulatul că mişcarea Hamas este ostilă" Egiptului, a declarat un purtător de cuvânt al mişcării în Fâşia Gaza, Sami Abu Zuhri.

"Este o desfăşurare periculoasă (a evenimentelor) care confirmă că actuala conducere a Egiptului renunţă la cauza naţională (...), chiar dăunând acesteia, începând cu problema palestiniană", a declarat Sami Abou Zouhri.

Această decizie intervine după ce autorităţile Hamas au închis birourile postului de televiziune arab Al-Arabiya şi agenţiei de presă palentiniene Maan din Fâşia Gaza, pentru "difuzarea unor informaţii false" privind relaţiile dintre Hamas şi Egipt.

Potrivit unul angajat al Maan şi unui oficial al Hamas, agenţia a fost închisă temporar pentru difuzarea unei informaţii, care citează surse israeliene, potrivit căreia Hamas a acordat refugiu unor oficiali din cadrul Fraţilor Musulmani egipteni, într-un hotel din Fâşia Gaza.

Organizaţia Hamas este vizată în ultimele luni de atacuri din partea presei egiptene, ostile preşedintelui islamist, care abordează patriotismul Fraţilor Musulmani, reproşându-le relaţii cu Hamas, acuzat de ingerinţă în afacerile interne ale Egiptului, înainte şi după revoluţia din 2011, când Hosni Mubarak a fost destituit.

Aceste atacuri s-a intensificat începând cu 3 iulie, când s-au extins şi asupra palentinienilor, numiţi provocatori de tulburări. Hamas a fost nevoită să multiplice dezminţirea informaţilor apărute în media egipteană privind implicarea sa în aceste tulburări, alături de susţinătorii lui Morsi.

Tribunalul din Egipt a decis pe 23 iunie că Hamas, din care provin Fraţii Musulmani, şi Hezbollah, mişcare şiită libaneză, sunt implicate în evadarea prizonierilor, inclusiv a lui Mohamed Morsi, în timpul revoltei împotriva lui Hosni Mubarak , la începutul lui 2011.

Anterior, Morsi a dat asigurări că el şi alţi 33 de membri ai confreriei islamiste încarceraţi nu au evadat, ci "localnicii (le-au) deschis porţile" închisorii.

Surse din domeniul securităţii au afirmat că mii de prizonieri i-au atacat pe gardienii de la închisoarea Wadi Natroun şi s-au dispersat în oraşele şi satele din apropiere.

Liderul Hamas în Gaza, Ismaïl Haniyeh, a îndemnat pe 5 iulie la păstrarea speranţei oferite de revoluţiile arabe, fără a critica în mod explicit destituirea lui Morsi de către armată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici