Europol: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va spori imigraţia ilegală

Extinderea frontierei spaţiului Schengen prin aderarea la termen a Bulgariei şi României este susceptibilă să încurajeze imigraţia ilegală pe la frontiera greco-turcă, a apreciat marţi un oficial Europol, la Sofia.

625 afișări
Imaginea articolului Europol: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va spori imigraţia ilegală

Europol: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va spori imigraţia ilegală (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Accesul posibil al României şi Bulgariei la zona Schengen (...) riscă să crească presiunea asupra frontierei greco-turce, iar coasta bulgară la Marea Neagră riscă să devină o ţintă a imigraţiei ilegale", a apreciat Jean-Dominique Nollet, comandantul Unităţii de Analize din cadrul Europol, într-o conferinţă de presă pe tema extinderii Schengen.

Pe viitor, grupările infracţionale albanofone, turce şi provenind din fosta Uniune Sovietică "ar putea exploata aderarea Bulgariei şi României (la Schengen), dar şi eliminarea obligativităţii vizelor pentru ţări din Balcanii Occidentali". Viitoarea eliminare a obligativităţii vizelor Schengen, luată în considerare pentru cetăţenii Ucrainei şi Republici Moldova, riscă, de asemenea, să faciliteze activităţile infracţionale, potrivit lui Nollet.

Dintre toate centrele de activitate infracţională organizată din Europa, tocmai regiunea Balcanilor a cunoscut "cea mai mare expansiune în ultimii ani", în materie de trafic de droguri, contrabandă şi trafic cu fiinţe umane, potrivit unui raport recent al Europol.

Aderarea Bulgariei şi României la Schengen "nu trebuie să sperie pe nimeni", a subliniat reprezentantul Europol, insistând, totodată, asupra necesităţii de a se lua "măsuri adecvate" dinainte.

Intrarea eventuală a Sofiei şi Bucureştiului în Schengen trebuie să permită libera circulaţie a persoanelor, între Balcani şi marea majoritate a ţărilor europene.

Anumite state, între care Olanda, Franţa şi Germania, şi-au exprimat, însă, rezervele, iar o aderare rapidă a celor două ţări pare compromisă. Pentru integrarea oricărui membru nou este necesară unanimitatea tuturor celor 26 de membri ai spaţiului Schengen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici