Experţi: Rusia probabil a modernizat SEMNIFICATIV un depozit de armament NUCLEAR în Kaliningrad

Rusia este suspectată că a modernizat semnificativ un depozit de armament nuclear din Kaliningrad, o exclavă situată între Polonia şi statele baltice, în contextul în care tensiunile dintre Rusia şi Occident sunt în continuă creştere, relatează CNN.

10241 afișări
Imaginea articolului Experţi: Rusia probabil a modernizat SEMNIFICATIV un depozit de armament NUCLEAR în Kaliningrad

Experţi: Rusia probabil a modernizat un depozit de armament NUCLEAR în Kaliningrad

Informaţiile vin din cel mai nou raport al Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani (FAS), publicat luni, în care au fost postate imagini din satelit ale complexului militar, care a intrat în anul 2016 într-un amplu proces de modernizare. În această perioadă, unul dintre cele trei depozite a fost adâncit şi în ultimele luni a fost acoperit, probabil pentru a redeveni funcţional curând.

Este momentan neclar din imagini dacă în depozit au fost păstrate arme nucleare, conform unei declaraţii a directorului proiectului de informaţii nucleare al FAS, Hans M. Kristensen. De asemenea, acesta a declarat că "trăsăturile complexului sugerează posibilitatea de a fi folosit de către capabilităţile duale ale Forţele Aeriene sau Navale ruse, dar ar putea fi şi un complex comun, care să servească reparării armamentului nuclear atât pentru Forţele Aeriene şi cele Navale". Kristensen consideră că acesta este singurul depozit de armament nuclear din regiunea Kaliningrad.

Kremlinul nu a comentat momentan datele oferite de acest raport, dar şi-a apărat în trecut dreptul de a depozita armament în locaţia respectivă.

Există şi o a doua posibilitate, sugerată de Hans M. Kristensen, care vine în completarea informaţiilor furnizate de Kremlin cum că armamentul este depozitat într-o locaţie "centrală" de pe teritoriul Rusiei. Astfel, depozitul din Kaliningrad este o locaţie de rezervă, care ar deveni folositoare în cazul unei crize.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici