Experţii internaţionali au început distrugerea arsenalului chimic sirian

O echipă internaţională a început, duminică, operaţiunea de distrugere a arsenalului chimic sirian şi a instalaţiilor de producţie, anunţă surse din cadrul misiunii experţilor, citate de AFP.

267 afișări
Imaginea articolului Experţii internaţionali au început distrugerea arsenalului chimic sirian

Experţii internaţionali au început distrugerea arsenalului chimic sirian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Membrii misiunii comune, formată din specialişti ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) şi ai Naţiunilor Unite, au început verificarea şi distrugerea arsenalului chimic sirian", conform unui comunicat oficial.

Experţii au misiunea neutralizării unui arsenal chimic estimat la 1.000 de tone, inclusiv sute de tone de gaz-muştar şi gaz sarin, în zeci de unităţi militare într-o ţară afectată de doi ani şi jumătate de război civil.

Specialiştii internaţionali au misiunea de aplicare a Rezoluţiei 2.118 a Consiliului de Securitate ONU, adoptată în baza acordului ruso-american pentru neutralizarea arsenalului chimic sirian.

Statele Unite au atribuit regimului sirian atacul cu arme chimice comis la Damasc pe 21 august şi soldat cu aproximativ 1.400 de morţi. Însă preşedintele Bashar al-Assad susţine că atacul a fost comis de insurgenţi care ar fi adus armamentul neconvenţional din ţări vecine. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici