EXPLOZIE la Praga - Salvatorii cehi anunţă un bilanţ de aproximativ 40 de răniţi: "Trei sau patru persoane ar putea fi decedate"

O explozie de origine aparent accidentală într-un imobil din centrul istoric al Pragăi s-a soldat luni dimineaţa cu aproximativ 40 de răniţi şi - probabil - trei sau patru morţi, au anunţat salvatorii din capitala cehă.

2142 afișări
Imaginea articolului EXPLOZIE la Praga - Salvatorii cehi anunţă un bilanţ de aproximativ 40 de răniţi: "Trei sau patru persoane ar putea fi decedate"

EXPLOZIE la Praga - Salvatorii cehi anunţă un bilanţ de aproximativ 40 de răniţi: "Trei sau patru persoane ar putea fi decedate" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aproximativ 40 de persoane au primit îngrijiri la spital. Este vorba în principal despre răniri uşoare", a declarat pentru AFP Jirina Ernestova, o purtătoare de cuvânt a serviciilor de salvare.

Însă directorul serviciilor de salvare, Zdenek Schwarz, a declarat că este posibil ca trei sau patru persoane să fi fost ucise în explozie.

"Câini special antrenaţi au marcat un loc în care s-ar putea afla trei sau patru persoane moarte", a declarat Schwarz, citat de site-ul novinky.com.

Postul public de televiziune CT 24 a anunţat 55 de răniţi.

Şase străini se află între persoanele rănite, potrivit serviciilor de salvare, care nu au precizat naţionalităţile acestora.

Deflagraţia a fost cel mai probabil provocată de gaze, a anunţat Ludek Hulan, un purtător de cuvânt al poliţiei. "Poliţia privilegiază această versiune", a subliniat el. "Deflagraţia a spart ferestrele unor imobile, pe mai multe străzi adiacente", a adăugat Hulan.

Potrivit purtătorului de cuvânt, poliţia a primit informaţii desşre explozie la ora locală 9.56 (10.56, ora României). Deflagraţia pare că s-a produs la parterul acestui imobil datând din secolul al XIX-lea, în care se află birouri aparţinând mai multor firme.

Aproximativ 220 de persoane, care se aflau în mai multe clădiri, au fost evacuate. Alimentarea cu gaze a fost întreruptă în aproximativ 20 de imobile din cartier.

Potrivit unor martori citaţi de presa cehă, pe strada pe care s-a produs explozia se putea simţi miros de gaze.

Un fotograf AFP a putut să vadă peste zece persoane care prezentau răni provocate de spargerea geamurilor în imobile vecine.

Imobilul în care s-a produs explozia se află pe strada Divadelni ("Strada Teatrului"), situată în apropierea Teatrului Naţional din Praga, Academiei de Ştiinţe, celebrei cafenele pragheze "Slavia", sediului Academiei de Cinema (FAMU) şi Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii Carol.

Unele pagube au fost provocate clădirii Teatrului Naţional, inaugurat în 1883, şi anume geamuri au fost sparte.

Explozia a provocat panică puternică în rândul studenţilor şi profesorilor de la cele două instituţii de învăţământ superior, care şi-au exprimat, iniţial, temerea cu privire la un atac terorist, potrivit unor declaraţii citate de CT 24.

"Eram în clasă, când s-a auzit o bubuitură puternică. Toate geamurile s-au spart, cei care se aflau aproape de ferestre au fost răniţi", a declarat un student de la Facultate de Ştiinţe Sociale, Vitek Novak, pentru site-ul ziarului Dnes.

"Evacuarea a început imediat, totul s-a desfăşurat cu bine", a adăugat tânărul.

"Sunt profund afectat de această tragedie ce a avut loc pe strada Divadelni, în cursul acestei explozii de gaze", a declarat premierul ceh Petr Necas, citat într-un comunicat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici