Fâşia Gaza, sub ameninţarea unui conflict general, pe fondul protestelor din Israel

Confruntarea dintre Hamas şi Israel riscă să se transforme într-un conflict general, după moartea a cel puţin şapte combatanţi palestinieni în Fâşia Gaza, în condiţiile în care protestele iau amploare în Israel în urma asasinării unui tânăr palestinian, care a fost ars de viu.

564 afișări
Imaginea articolului Fâşia Gaza, sub ameninţarea unui conflict general, pe fondul protestelor din Israel

Fâşia Gaza, sub ameninţarea unui conflict general, pe fondul protestelor din Israel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Patru militanţi din aripa militară a grupării islamiste palestiniene Hamas, care controlează Fâşia Gaza, au fost ucişi într-un raid israelian asupra unui tunel din Rafah, din sudul teritoriului, potrivit martorilor şi serviciilor locale de urgenţă. Alţi doi membri ai grupării Brigăzile Ezzedine al-Qassam au fost daţi dispăruţi în urma prăbuşirii tunelului.

Presa israeliană susţine că incidentul a avut loc în urma producerii unei explozii de origine necunoscută în tunel. În afara numeroaselor tuneluri pentru contrabandă de sub graniţa dintre Egipt şi Fâşia Gaza, grupările armate din Gaza folosesc tuneluri militare pentru a se infiltra în spatele liniilor israeliene, pentru a lansa rachete asupra Israelului.

Pe de altă parte, un alt combatant palestinian a murit în urma rănilor, după ce un raid israelian a avut loc în Rafah, asupra unei tabere de antrenemant a grupării Brigăzile Ezzedine al-Qassam.

Anterior, doi membri ai unei grupări paramilitare au fost ucişi într-un atac cu drone la est de tabăra de refugiaţi de la Bureiji.

Armata israeliană a precizat, într-un comunicat, că "a vizat nouă baze teroriste şi rampe de lansare a rachetelor din Fâşia Gaza".

Cel puţin 14 rachete au fost lansate asupra sudului Israelului începând din noaptea de duminică spre luni, iar un soldat a fost rănit, potrivit unui comunicat al armatei.

De asemenea, o rachetă a căzut într-un cartier din Beersheva, cel mai mare oraş din deşertul Negev, situat la aproximativ 50 de kilometri de Fâşia Gaza, fără să provoace victime.

Totodată, o patrulă israeliană a fost atacată cu rachete antitanc de-a lungul zidului de securitate care separă Israelul de teritoriile palestiniene, iar, potrivit armatei, niciun soldat nu a fost rănit.

Pe fondul atacurilor cu rachete din Fâşia Gaza, premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat să "depună toate eforturile pentru restabilirea păcii şi a securităţii" în sudul Israelului, dar le-a cerut membrilor Guvernului să dea dovadă de reţinere, pentru a evita riscul unei confruntări generalizate. Această abordare prudentă a provocat însă divergenţe în cadrul coaliţiei aflată la guvernare, iar ministrul de Externe, Avigdor Lieberman, ultranaţionalist, a ameninţat că va rupe alianţa cu Likud, formaţiunea de dreapta a premierului Netanyahu.

Tensiuni în Israel

Deteriorarea situaţiei din Fâşia Gaza intervine pe fondul unei atmosfere de tensiuni în Israel şi Ierusalimul de Est. Pentru a doua noapte consecutiv, ciocniri au avut loc în localităţile arabe din nordul Israelului, după ce s-a anunţat că tânărul palestinian a fost ucis din motive politice, în urma asasinării celor trei adolescenţi israelieni.

Poliţia a arestat duminică şase tineri extremişti evrei în cadrul anchetei, iar premierul Benjamin Netanyahu şi-a exprimat indignarea într-o discuţie avută luni la telefon cu tatăl victimei şi a promis că autorii crimei vor fi pedepsiţi.

"Aproape 110 persoane au fost arestate în cursul nopţii pentru tulburarea ordinii publice şi atingere adusă forţelor de ordine", a declarat purtătoarea de cuvânt a poliţiei. Manifestaţii au izbucnit şi la Nahf şi Nazaret, unde, potrivit poliţiei, sute de manifestanţi arabi israelieni cu feţele acoperite au incendiat cauciucuri şi au blocat străzi.

Manifestaţii violente au avut loc şi în sudul Israelului şi în apropiere de Beersheva, cu o importantă comunitate de beduini, unde 12 manifestanţi au fost arestaţi, potrivit poliţiei. Mai multe autobuze israeliene au fost atacate cu pietre în diverse locuri din ţară.

De asemenea, la Hadera, în nord, au avut loc duminică seara ciocniri între câteva sute de manifestanţi antirasişti şi contramanifestanţi ai extremei-drepte, a anunţat poliţia, care a arestat 45 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici