FBI a încurajat musulmani americani să devină terorişti - raport HRW

FBI a "încurajat, a incitat şi uneori chiar a plătit" musulmani americani pentru a-i determina să comită atentate pe care altfel nu le-ar fi comis, în timpul operţiunilor de filare desfăşurate după 11 septembrie, arată un raport publicat luni şi citat de AFP.

27831 afișări
Imaginea articolului FBI a încurajat musulmani americani să devină terorişti - raport HRW

FBI a încurajat musulmani americani să devină terorişti - raport HRW (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) acuză în raportul său forţele de ordine că "în unele cazuri au transformat în terorişti indivizi care respectau legea, sugerându-le comiterea unui act terorist".

În documentul său de 214 pagini, HRW ajutată de experţi de la Universitatea din Columbia analizează "în profunzime" 27 de exemple concrete privind aproximativ 500 de cazuri de terorism instrumentate de tribunale americane de la atentatele din 11 septembrie.

Deşi susţin că nu vor să generalizeze, autorii raportului estimează că jumătate din condamnările teroriste rezultă din astfel de operaţiuni sub acoperire. În 30 la sută din cazuri, agentul infiltrat a jucat un rol activ în planificarea complotului.

"Li s-a spus americanilor că autorităţile federale le garantează securitatea împiedicând şi pedepsind terorismul în interiorul Statelor Unite", a declarat Andrea Prasow, unul dintre autori.

"Dar uitaţi-vă mai îndeaproape şi veţi realiza că mulţi dintre aceşti indivizi nu ar fi comis niciodată fapta dacă forţele de ordine nu i-ar fi încurajat, împins şi uneori chiar plătit pentru a comite acte teroriste".

Studiul citează cazul "celor patru de la Newburgh", acuzaţi că au planificat atentate împotriva unor sinagogi şi a unei baze militare americane în 2009. Un judecător susţine că Guvernul a fost cel care le-a "furnizat ideea şi mijloacele (comiterii) infracţiunii şi le-a deschis calea".

După ce a intervievat 215 persoane, inculpate sau condamnate, rudele lor, avocaţi, judecători sau procurori, HRW acuză autorităţile că au vizat în mod conştient comunitatea musulmană, având "un efect imediat asupra practicilor" credincioşilor care se simt urmăriţi, a explicat presei Tarek Ismail, consilier la Universitatea din Columbia.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Justiţiei, Marc Raimondi, s-a apărat subliniind că aceste operaţiuni, validate de Curtea Supremă, sunt un "instrument de mare valoare pentru protejarea ţării de terorism".

Potrivit HRW, FBI vizează deseori persoane vulnerabile, care suferă de probleme mentale şi intelectuale.

Raportul citează cazul lui Rezwan Ferdaus, condamnat la 17 ani de închisoare la vârsta de 27 de ani pentru că a vrut să atace Pentagonul şi Congresul cu minidrone pline cu explozibil. Un agent FBI a declarat despre Ferdaus că are "în mod evident" probleme mintale.

Contactat de AFP, expertul Mike German de la Brennan Center, fost agent al FBI, şi-a reiterat "îngrijorările faţă de excesele FBI în materie de antiterorism (care) încalcă (dreptul la) viaţa privată şi libertăţile civice şi nu sunt eficiente împotriva ameninţărilor reale".

"Adevărata dilemă aici este cum anume trebuie să răspundă forţele de ordine când află că cineva vorbeşte despre o acţiune violentă sau teroristă", a reacţionat expertul în securitate naţională JM Berger.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici