Fidel Castro cere de ziua sa Statelor Unite "milioane de dolari" despăgubiri pentru embargoul economic

Fidel Castro insistă de ziua sa că Statele Unite datorează Cubei "multe milioane de dolari" ca despăgubiri pentru embargoul impus insulei comuniste în 1962, într-un text publicat de presa locală joi, relatează Le Monde în pagina electronică.

1935 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro cere de ziua sa Statelor Unite "milioane de dolari" despăgubiri pentru embargoul economic

Fidel Castro cere de ziua sa Statelor Unite "milioane de dolari" despăgubiri pentru embargoul economic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Părintele Revoluţiei cubaneze, care s-a retras de la putere în 2006, din motive de sănătate, evocă în mod implicit că "o datorie care se ridică la multe milioane de dolari îi este datorată Cubei, ca despăgubiri, aşa cum a denunţat ţara noastră cu argumente şi cifre incontestabile în intervenţiile sale la ONU".

Despăgubiri pentru un embargo economic

Aceste declaraţii au fost publicate cu o zi înainte de vizita istorică în Cuba, vineri, a lui John Kerry, prima pe care o efectuează un şef al diplomaţiei americane în această ţară din 1945, în vederea consacrării restabilirii relaţiilor diplomatice între cei doi foşti inamici din timpul Războiului Rece.

În pofida reconcilierii, Havana şi Washingtonul îşi cer reciproc despăgubiri, de o parte pentru pagubele produse de embargoul economic, de cealaltă pentru expropierea bunurilor americane în timpul Revoluţiei cubaneze din 1959.

"Nu vom înceta niciodată să luptăm pentru pacea şi bunăstarea tuturor fiinţelor omeneşti (...), aceleaşi drepturi pe care le-am proclamat pornindu-ne lupta, aceleaşi care au la bază visurile noastre", dă asigurări Castro în acest text, primul publicat de la 8 mai încoace.

La evenimentele prin care s-a sărbătorit împlinirea celor 89 de ani, joi, de către Fidel Castro, care i-a cedat puterea fratelui său Raul, au participat preşedintele bolivian Evo Morales, care-l evocă adesea pe El Lider Maximo drept "bunicul (său) înţelept".

Celălalt aliat important în regiune al regimului castrist, liderul venezuelean Nicolas Maduro, a efectuat, de asemenea, o vizită pe insulă cu această ocazie, potrivit televiziunii venezuelene Telesur, care a difuzat trei fotografii în care apare Fidel Castro, purtând un trening şi şapcă, aşezat alături de Morales şi Maduro, într-o furgonetă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici