Fiii lui Osama ben Laden denunţă execuţia arbitrară a tatălui lor

Fiii lui Osama ben Laden au denunţat, marţi, "execuţia arbitrară" a tatălui lor de către un comando american la 2 mai, după ce anterior calificaseră drept "inacceptabilă" şi "umilitoare" aruncarea trupului său neînsufleţit în mare.

3142 afișări
Imaginea articolului Fiii lui Osama ben Laden denunţă execuţia arbitrară a tatălui lor

Fiii lui Osama ben Laden denunţă execuţia arbitrară a tatălui lor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat publicat de New York Times, fiii lui Osama ben Laden se întreabă de ce tatăl lor "nu a fost arestat şi judecat pentru dezvăluirea adevărului".

Inamicul public numărul unu al Statelor Unite de la atentatele din 11 septembrie 2001, Osama ben Laden a fost ucis la 2 mai într-o operaţiune de comando americană împotriva reşedinţei în care se ascundea la Abbottabad, în Pakistan, a anunţat preşedintele american. Cadavrul său a fost aruncat în mare, potrivit Washingtonului.

Comunicatul, atribuit lui Omar ben Laden, unul dintre fiii lui Osama ben Laden, cere, de asemenea, eliberarea celor trei soţii şi copiilor liderului Al-Qaida, care se aflau în casa din Abbottabad.

"Execuţia arbitrară nu este o soluţie pentru probleme politice", adaugă comunicatul, care ridică semne de întrebare asupra "decenţei unui astfel de asasinat în care (...) dreptul internaţional a fost încălcat în mod deschis".

Autorităţile pakistaneze au declarat că trei soţii ale lui ben Laden au fost găsite în casă, precum şi 13 copii ai acestuia. Una dintre ele, Amal Ahmed Abdulfattah, a fost rănită la picior în timpul operaţiunii.

New York Times precizează că Omar Ben Laden este fiul pe care Osama ben Laden l-a avut cu o altă soţie, Najwa. Niciunul dintre fraţii săi nu este numit în comunicatul scris în numele lor.

"Vrem să amintim lumii că Omar ben Laden, cel de-al patrulea fiu al tatălui nostru, a fost întotdeauna în dezacord cu el în ceea ce priveşte violenţa ca atare şi i-a trimis întotdeauna tatălui nostru mesaje în care îl ruga să îşi schimbe maniera de a acţiona. subliniind că niciun civil nu trebuie luat ca ţintă în nicio circumstanţă", continuă textul.

Comunicatul a fost adresat New York Times de autorul american Jean Sasson, care l-a ajutat pe Omar Ben Laden să redacteze o carte de memorii în 2009.

Un comunicat mai scurt şi uşor diferit a fost publicat marţi pe un site islamist, în care fiii lui ben Laden afirmă că familia a fost umilită de modul în care a fost tratat trupul neînsufleţit al acestuia.

"Considerăm că preşedintele Obama este personal responsabil să elucideze soarta tatălui nostru, Osama ben Laden", se arată într-un mesaj semnat de Omar Ben Osama ben Laden în numele fraţilor săi şi citat de centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste, SITE.

"Este inacceptabil din punct de vedere uman şi religios să arunci corpul unei persoane în mare într-o manieră umilitoare pentru familie şi pentru simpatizanţii săi, aducând atingere sentimentelor a sute de milioane de musulmani", adaugă Omar ben Laden.

"În calitatea de fii ai lui Osama ben Laden, ne rezervăm dreptul de a-i acţiona în justiţie pe cei responsabili de această crimă, la instanţe americane şi internaţionale", continuă mesajul.

El a subliniat, de asemenea, că "nici preşedintele american, nici administraţia sa nu au prezentat probe" privind moartea tatălui lor.

Autorităţi musulmane de rang înalt au considerat neconformă cu islamul decizia americană de a arunca în mare cadavrul lui Osama ben Laden, în timp ce Washingtonul susţine că ritualul a fost respectat şi că un mormânt ar risca să devină loc de pelerinaj.

Omar Ben Laden, în vârstă de 31 de ani, căsătorit cu o englezoaică, afirma în iulie 2010 că circa 20 de membri ai familiei sale locuiesc într-o reşedinţă supravegheată în Iran din 2001.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici