Financial Times: Activităţile de consum în zona euro revin la nivelul anterior pandemiei, deşi există unele riscuri

  • Activităţile de consum în zona euro revin la nivelul anterior pandemiei, dar există riscuri generate de tarifele la energie şi privind aprovizionarea
  • Analist: "Pentru moment, datele confirmă un ritm decent al relansării"
242 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Activităţile de consum în zona euro revin la nivelul anterior pandemiei, deşi există unele riscuri

Financial Times: Activităţile de consum în zona euro revin la nivelul anterior pandemiei, deşi există unele riscuri

Activităţile de consum în zona euro au revenit la nivelul anterior pandemiei, deşi există în continuare riscuri generate de majorarea tarifelor la energie şi de perturbarea reţelelor de aprovizionare, scrie cotidianul Financial Times.

Datele privind activităţile economice din septembrie sugerează că europenii sunt stimulaţi de ratele mari de vaccinare anticoronavirus, în pofida informaţiilor îngrijorătoare despre facturile mai mari la energie, despre perturbările din reţelele de aprovizionare şi despre impactul încetinirii ritmului economic în China.

"Pentru moment, datele confirmă un ritm decent al relansării", afirmă Davide Oneglia, economist la grupul de consultanţă TS Lombard.

Multe activităţi de consum au fost reluate în contextul redeschiderii şcolilor şi revenirii angajaţilor la locurile de muncă. Acest lucru este reflectat în transporturile aeriene şi în transporturile locale, în ţările din zona euro, care au atins cele mai înalte niveluri de la izbucnirea pandemiei, la începutul anului 2020.

Dar creşterea deplasărilor la magazine, la restaurante şi la cinematografe "sugerează, de asemenea, o încredere mai mare din partea consumatorilor", afirmă Marion Amiot, analist la agenţia de evaluare S&P.

"Cifrele noastre arată creşteri puternice ale activităţilor de consum în prima jumătate a lunii septembrie", afirmă Nicola Nobile, economist la grupul de consultanţă Oxford Economics.

Consumul a generat o creştere economică de 1,9%, în condiţiile în care zona euro a atins în trimestrul al doilea din 2021 nivelul total de creştere de 2,2%, notează Chiara Zangarelli, de la grupul financiar Nomura, anticipând că zona euro va atinge o creştere de 2,3% în trimestrul al treilea.

"Forţa încrederii consumatorilor susţine ideea noastră că s-a accelerat consumul casnic", declară, la rândul său, Melanie Debono, economist la grupul de consultanţă Pantheon Macroeconomics.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici