FMI îndeamnă Ucraina să respecte planul de reforme în pofida crizei politice

Directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a îndemnat vineri autorităţile de la Kiev să implementeze reformele cerute de Fond, în pofida crizei declanşate de demisia premierului ucrainean.

338 afișări
Imaginea articolului FMI îndeamnă Ucraina să respecte planul de reforme în pofida crizei politice

FMI îndeamnă Ucraina să respecte planul de reforme în pofida crizei politice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Directoarea generală a făcut apel la o implementare fermă de către autorităţi a programului de reforme, în special a măsurilor aprobate cu echipele Fondului", a anunţat un purtător de cuvânt al FMI, citat într-un comunicat.

Demisia, joi, a premierului Arseni Iaţeniuk a plonjat Ucraina în incertitudine politică, în contextul în care ţara este afectată de o insurecţie prorusă în est şi trebuie să gestioneze o profundă criză economică.

La sfârşitul lui aprilie, FMI a aprobat o linie de credit de 17 miliarde de dolari Ucrainei şi a dat, la mijlocul lui iulie, un preacord pentru vărsarea unei tranşe de 1,4 miliarde, cu condiţia ca autorităţile să continue să adopte reformele economice cerute de Fond.

Potrivit comunicatului FMI, Lagarde s-a întreţinut vineri cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi cu premierul demisionar Arseni Iaţeniuk pentru a se asigura în privinţa capacităţii "autorităţilor de a aplica programul" convenit cu instituţia.

Economia ucraineană ar urma să se contracteze cu 6,5% în acest an din cauza conflictului armat din estul separatist, a anunţat FMI la mijlocul lui iulie, fără să excludă ca un ajutor suplimentar să fie necesar în caz de escaladare.

Tensiunea s-a agravat recent în Ucraina odată cu prăbuşirea zborului MH17 al Malaysia Airlines, rebelii proruşi şi autorităţile de la Kiev învinuindu-se reciproc de producerea accidentului aviatic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici