Premierul ucrainean DEMISIONEAZĂ, în urma desfiinţării coaliţiei guvernamentale

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk demisionează în urma destrămării coaliţiei guvernamentale, transmite AFP. Coaliţia guvernamentală din Parlamentul ucrainean s-a desfiinţat joi, a declarat preşedintele Verhovna Rada Oleksandr Turcinov.

1733 afișări
Imaginea articolului Premierul ucrainean DEMISIONEAZĂ, în urma desfiinţării coaliţiei guvernamentale

Arseni Iaţeniuk (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Demisia lui Iaţeniuk, susţinut de occidentali, ilustrează o sciziune în cadrul echipei prooccidentale de conducere şi riscă să arunce ţara într-o gravă criză politică, pe lângă dificultăţile economice şi sângerosul conflict dintre forţele guvernamentale şi separatişti proruşi.

"Îmi anunţ demisia, având în vedere dislocarea coaliţiei parlamentare, care blochează iniţiative guvernamentale", a declarat Iaţeniuk.

Dizolvarea coaliţiei "va avea consecinţe dramatice pentru ţară", a avertizat el.

"Guvernul nostru nu are un răspuns la întrebările «cu ce să plătim mâine salariile, cum să facem plinul blindatelor şi să finanţăm armata?»", le-a spus el deputaţilor.

Iaţeniuk a subliniat că legi importante nu au fost votate, în urma dezintegrării coaliţiei.

"Cine va vota legi nepopulare gândindu-se la alegeri?", s-a întrebat el.

"Este inacceptabil să schimbi soarta ţării cu interese politice înguste. Este o crimă morală şi politică", a denunţat politicianul.

Iaţeniuk este membru al partidului Batkivşcina al Iuliei Timoşenko, cea mai importantă forţă a coaliţiei şi care se opune organizării unor alegeri legislative anticipate.

Preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, un "locotenent" al lui Timoşenko, a cerut partidelor Udar al fostului campion la box Vitali Kliciko şi Svoboda (naţionalişti) - care au părăsit coaliţia - să "prezinte de urgenţă un candidat tehnocrat" pentru postul de premier, care să conducă Guvernul până la alegerile legislative ce ar putea să aibă loc, în principiu, peste trei luni.

Coaliţia de partide care susţine Guvernul în Parlament s-a dizolvat, anunţă Turcinov

Coaliţia guvernamentală din Parlamentul ucrainean s-a desfiinţat joi, a declarat preşedintele Verhovna Rada Oleksandr Turcinov, deschizându-se astfel calea către alegeri legislative anticipate, relatează AFP.

"Coaliţia parlamentară «Opţiunea europeană» a încetat să mai existe în Parlament", a declarat Turcinov în faţa deputaţilor.

Anterior, două partide - Udar al fostului campion la box Vitali Kliciko, un aliat al preşedintelui Petro Poroşenko, şi Svoboda (Libertate, dreapta naţionalistă) - au anunţat că se retrag din coaliţia aflată la putere.

Preşedintele Poroşenko, care a promis alegeri anticipate încă de când a fost ales preşedinte, pe 25 mai, a salutat decizia celor două grupuri parlamentare.

"Acest lucru arată că o parte a deputaţilor nu se agaţă de scaune şi sunt conţtienţi de sentimentele alegătorilor", a subliniat el, citat într-un comunicat.

"Toate sondajele şi toate întâlnirile cu oameni arată că societatea doreşte o înnoire completă a puterii", a continuat el, citând sloganul preferat al mişcării Maidan - de contestare proeuropeană şi anticorupţie - care a îndepărtat, în februarie, regimul fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

Numeroşi foşti aliaţi ai acestuia din urmă deţin în continuare mandate în Parlament, inclusiv comuniştii, acuzaţi că-i susţin pe separatiştii proruşi şi al căror grup parlamentar a fost dizolvat joi de către preşedintele Parlamentului.

Un scrutin anticipat ar urma să-i permită preşedintelui Petro Poroşenko să constituie o majoritate solidă, pe baza succesului în alegerile prezidenţiale, în care a obţinut aproape 55% din voturiel exprimate.

Însă, pentru ca să poată să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri legislative anticipate, este necesar ca Verhovna Rada să constate faptul că actuala coaliţie guvernamentală a încetat să mai existe, de 30 de zile, şi că nu s-a putut forma altă coaliţie.

Când aceste condiţii vor fi îndeplinite, preşedintele poate să anunţe alegeri legislative după două luni.

Udar (Lovitură) şi Svoboda (Libertate) susţin acest proiect, însă a treia şi cea mai importantă formaţiune a actualei coaliţii, partidul Batkivşcina (Patrie, dreapta populistă) al Iuliei Timoşenko, i se opune.

În alegerile prezidenţiale, Timoşenko a obţinut 12% din voturile exprimate. Unul dintre "locotenenţii" ei, Oleksandr Turcinov, este preşedintele Parlamentului şi a asigurat interimatul la şefia statului după demiterea lui Viktor Ianukovici din funcţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici