FOCURI DE ARMĂ în faţa sediului Guvernului italian, în timp ce noii miniştri depuneau jurământul. Trei persoane au fost rănite

Focuri de armă au fost trase duminică la prânz, rănind trei persoane, în faţa Palatului Chigi, sediul Guvernului, la Roma, în momentul în care Guvernul Letta depunea jurământul la Palatul Quirinal, au anunţat agenţiile şi televiziunile italiene.

495 afișări
Imaginea articolului FOCURI DE ARMĂ în faţa sediului Guvernului italian, în timp ce noii miniştri depuneau jurământul. Trei persoane au fost rănite

FOCURI DE ARMĂ în faţa sediului Guvernului italian, în timp ce noii miniştri depuneau jurământul. Trei persoane au fost rănite (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit agenţiei Ansa, cei trei răniţi sunt doi carabinieri şi persoana care a tras asupra lor.

Letta, provenind din cadrul Partidului Democrat (PD), cea mai importantă forţă de stânga, a fost primul care a depus jurământul pe Constituţia italiană, urmat de fiecare dintre cei 21 de miniştri.

Ceremonia, un pic rigidă, s-a desfăşurat începând de la ora 9.30 GMT (12.30, ora României) timp de o jumătate de oră, la Palatul Quirinal, sediul preşedinţiei italiene.

Dar în acelaşi moment, către ora 9.40 GMT (12.40, ora României), un bărbat a tras focuri de armă şi a rănit carabinieri postaţi în faţa Palatului Chigi, sediul Guvernului, situat la o distanţă de aproximativ un kilometru de sediul preşedinţiei.

În timp ce câteva televiziuni prezentau miniştri destinşi şi zâmbind depunând jurământul, unul după altul, agenţiile au început să vorbească despre un atac armat soldat cu răniţi.

Unul dintre carabinieri a fost rănit la nivelul gâtului, iar celălalt la un picior, în timp ce atacatorul este, de asemenea, spitalizat. O trecătoare, "ştearsă" de un glonţ, a primit, de asemenea, îngrijiri.

Autorul acestui tir este un calabrez în vârstă de 49 de ani care, potrivit unor martori, unii citaţi de AFP, s-a prezentat în faţa Palatului Chigi îmbrăcat bine, purtând haină şi cravată, după care a început să tragă asupra carabinierilor de la o distanţă de cinci metri.

"Este gestul unui nebun dezechilibrat", a declarat primarul Romei, Gianni Alemanno, în faţa presei, anunţând că cei doi carabinieri răniţi şi trecătoarea "nu sunt în stare gravă".

"Este, totuşi, foarte îngrijorător. Este necesar să vedem cine este această persoană, de ce a ales acest moment şi acest loc, (dacă) este o întâmplare", a subliniat pentru postul Sky TG24 Fiorenza Sarzanini, o jurnalistă specializată în domeniul faptului divers de la ziarul Il Corriere della Sera.

Ziua a început, totuşi, sub semnul speranţei, având în vedere caracterul novator al Guvernului Letta, rezultatul unei alianţe inedite între dreapta şi stânga, care se distinge printr-o medie de vârstă mai degrabă scăzută (53 de ani, cu zece ani mai puţin decât Guvernul Monti) şi o prezenţă importantă a femeilor (şapte din 21).

Acest Executiv, format cu greu, după două luni de impas politic, cuprinde nouă miniştri din cadrul Partidului Democrat (PD), principalul partid de centru-stânga, cinci din cadrul Partidului Poporul Libertăţii (PdL) al lui Silvio Berlusconi şi trei politicieni de centru, restul de patru miniştri fiind tehnocraţi.

"Aceasta este prima încercare explicită de pacificare a Italiei", prin formarea unei "coaliţii total inedite, care înlătură 20 de ani de inamiciţii" între stânga şi dreapta, a subliniat editorialistul politic de la Il Corriere della Sera, Massimo Franco.

În opinia majorităţii comentatorilor, este, aşa cum a afirmat Giorgio Napolitano, "singurul guvern posibil" în urma alegerilor legislative de la 24-25 februarie, după care coaliţia de centru-stânga şi-a adjudecat majoritatea absolută în Camra Deputaţilor, dar nu şi în Senat, împărţit de trei blocuri cu o pondere aproape identică, şi anume stânga, dreapta şi contestatarii din cadrul Mişcării 5 Stele (M5S).

Ieşirea din scenă a unor politicieni influenţi, pe care atât dreapta, cât şi stânga încercau să îi impună, ca de exemplu fostul premier de stânga Massimo D'Alema sau fostul ministru de dreapta Renato Brunetta, i-a surprins, de asemenea, pe editorialişti.

Lipsa de experienţă a anumitor miniştri poate să fie atât o slăbiciune, cât şi un punct tare, în opinia directorului La Stampa, Mario Calabresi, deoarece aceştia vor fi "judecaţi pentru ceea ce vor face, ci nu pentru trecut".

Înaintea atacului care a marcat atmosfera, optimismul era prezent inclusiv pe străzile Romei.

În opinia lui Biagio, în vârstă de 70 de ani, acest Guvern "era singura posibilitate de a guverna Italia". Însă noii miniştri, în opinia sa, este necesar să facă "lucruri bune pentru popor, nu doar pentru politicieni" şi "mai ales să abolească privilegiile acestora", a declarat el pentru AFP.

Mai multe ziare de stânga, ca de exemplu Il Fatto Quotidiano, şi-au exprimat totuşi îngrijorarea faţă de influenţa pe care ar putea să o aibă Il Cavaliere asupra Executivului, în cadrul căruia numărul doi este omul său de încredere Angelino Alfano. "Guvern Napolitano de coaliţie, alegătorii PD vânduţi caimanului" (un alias al lui Berlusconi), titrează publicaţia.

Însă alţi comentatori au insistat, de exemplu, asupra caracterului incoruptibil al noului ministru al Justiţiei, Annamaria Cancellieri.

Ea urmează să supervizeze problemele judiciare ale lui Il Cavaliere, judecat în apel pentru fraudă fiscală (procesul Mediaset) şi în primă instanţă pentru relaţii contracost cu o prostituată minoră (procesul Rubygate).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici