Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, premiat în Australia pentru curajul excepţional în apărarea drepturilor omului

Fondatorul WikiLeaks, australianul Julian Assange, a primit, miercuri, una dintre cele mai prestigioase distincţii australiene în materie de apărare a drepturilor omului.

296 afișări
Imaginea articolului Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, premiat în Australia pentru curajul excepţional în apărarea drepturilor omului

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, premiat în Australia pentru curajul excepţional în apărarea drepturilor omului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sydney Peace Foundation i-a decernat medalia de aur, pentru a-i onora "curajul excepţional în apărarea drepturilor omului".

Deşi premiul este acordat anual, de 14 ani, medalia de aur pentru "curajul excepţional în apărarea drepturilor omului" a fost atribuită numai altor trei persoane, şi anume lui Dalai Lama, fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela şi japonezului Daisaku Ikeda, din cadrul asociaţiei budhiste Soka Gakkai.

Fundaţia i-a adus un omagiu lui Assange pentru hotărârea sa de a obţine mai multă transparenţă din partea guvernelor, punând în discuţie "secole de practici secrete".

Difuzând mii de telegrame diplomatice, în care diplomaţii americani îşi expuneau, fără reţineri, analizele asupra actualităţii internaţionale, WikiLeaks a suscitat multiple reacţii de exasperare şi de furie în lume, provocând, totodată, jena profundă a autorităţilor americane.

WikiLeaks a difuzat, de asemenea, mii de documente referitoare la războaiele din Irak şi Afganistan.

Julian Assange, în vârstă de 39 de ani, este, în prezent, în arest la domiciliu, în Marea Britanie, pentru agresiuni sexuale care ar fi fost comise în Suedia, în august 2010. El a negat întotdeauna faptele care îi sunt reproşate.

Susţinătorii săi susţin că, de fapt, el este victima unui complot, după divulgarea a mii de documente, prin intermediul WikiLeaks.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici