Fostul premier libanez Saad al-Hariri va reveni în ţară în câteva zile

Fostul premier libanez Saad al-Hariri, aflat în Arabia Saudită după ce a denunţat un complot privind asasinarea lui, a anunţat duminică faptul că va reveni în Liban în următoarele zile, relatează site-ul BBC News.

285 afișări
Imaginea articolului Fostul premier libanez Saad al-Hariri va reveni în ţară în câteva zile

Fostul premier libanez Saad al-Hariri va reveni în ţară în câteva zile

Hariri, care a fugit din Liban la 4 noiembrie, a declarat că a demisionat pentru a apăra interesele naţionale, spunând în mod repetat că ţara trebuie să respecte o politică de "disociere" de conflictul regional.

"Am demisionat. Mă duc în Liban foarte curând şi voi demisiona într-un mod constituţional. Demisia mea a venit ca un apel de trezire pentru Liban, am vrut să creez un şoc pozitiv. Sunt în libertate în Arabia Saudită şi dacă vreau să călătoresc mâine, voi călători. Am o familie şi este dreptul meu să îi protejez", a spus Saad al-Hariri, într-un interviu pentru Future TV.

Fostul premier susţine că Libanul riscă sancţiuni economice din partea ţărilor arabe din cauza unor "intervenţii" în Yemen şi Bahrain ale grupării libaneze Hezbollah, susţinută de Iran şi care face parte din guvernul de coaliţie condus de către Hariri.

"Nu sunt împotriva Hezbollah ca partid, am o problemă cu Hezbollah care distruge ţara. Nu voi fi responsabil pentru angrenarea Libanului într-o confruntare cu statele arabe", a spus Hariri.

În timpul interviului acordat, Saad al-Hariri a făcut aluzie la posibilitatea de a-şi retrage demisia, spunând că Hezbollah va trebui să respecte politica de evitare a participării în conflicte regionale pentru a-şi menţine decizia, fără a oferi detalii suplimentare.

Organizaţia şiită Hezbollah a acuzat Arabia Saudită că îl ţine pe Hariri în "detenţie", gest considerat drept o declaraţie de război la adresa Libanului. Michel Aoun, preşedintele Libanului, a afirmat că nu va accepta demisia lui Hariri în acest context.

În vârstă de 47 de ani, Saad al-Hariri a devenit premierul Libanul în 2016, în urma unui acord politic prin care aliatul Hezbollah, Michel Aoun, a devenit preşedintele ţării. Născut în Arabia Saudită, Hariri are o avere evaluată la un miliard de dolari.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici