FOTO, VIDEO | Casa Albă şi UE condamnă arestările a sute de manifestanţi după protestele anticorupţie de la Moscova şi Sankt Petersburg/ Navalnîi, 30 zile de închisoare; peste 700 de persoane, reţinute

Poliţia rusă a reţinut luni peste 700 de persoane care au participat la demonstraţii anticorupţie în oraşele Sankt Petersburg şi Moscova, iar ministerul rus de Interne a anunţat că au existat mai mulţi instigatori în mulţime, relatează site-ul agenţiei Interfax.

6821 afișări
Imaginea articolului FOTO, VIDEO | Casa Albă şi UE condamnă arestările a sute de manifestanţi după protestele anticorupţie de la Moscova şi Sankt Petersburg/ Navalnîi, 30 zile de închisoare; peste 700 de persoane, reţinute

PROTESTE la Moscova şi Sankt Petersburg: Mii de oameni participă la demonstraţii anticorupţie. Peste 700 de persoane au fost reţinute (Imagine: The New York Times)

UPDATE:

 

Uniunea Europeană condamnă arestările a sute de protestatari, inclusiv a oponentului Kremlinului, Alexei Navalny, şi solicită "eliberarea imediată" a acestora, informează Le Figaro.

Un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE a deplâns în cadrul unei declaraţii "detenţia a sute de demonstranţi şi violenţa folosită de autorităţile ruse împotriva acestora în Moscova, Sankt Petersburg şi alte oraşe din Rusia".

"Solicităm autorităţilor ruse eliberarea imediată a protestatarilor şi a celor ce au dorit să-şi exercite drepturile", a adăugat acesta.

Alexei Navalnîi, unul din liderii opoziţiei ruse, a fost condamnat la 30 de zile de închisoare,

Alexei Navalnîi, organizator al protestelor faţă de Putin, a fost condamnat la 30 de zile de închisoare, în urma mitingurilor împotriva preşedintelui rus, a anunţat purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi pe Twitter, potrivit site-ului agenţiei de ştiri Dpa.

Un tribunal din Moscova l-a găsit vinovat pe Navalnîi de încălcarea în mod repetat a legislaţiei privind organizarea de demonstraţii, a comunicat Kira Yarmish, purtătoarea de cuvânt a politicianului rus.

Casa Albă condamnă represiunea autorităţilor ruse asupra protestatarilor

Statele Unite au condamnat luni acţiunile autorităţilor ruse împotriva protestatarilor anticorupţie şi au cerut regimului de la Moscova să elibereze demonstranţii paşnici reţinuţi în mai multe oraşe din ţară, informează site-ul agenţiei Reuters.

"Statele Unite condamnă cu fermitate reţinerea a sute de protestatari paşnici în Rusia. Arestarea unor protestatari paşnici, a unor observatori pentru drepturile omului şi a unor jurnalişti este un afront la adresa valorilor democratice", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer.

Aproximativ 4.500 de persoane au participat la protestul neautorizat din centrul Moscovei, iar la Sankt Petersburg s-au strâns aproape 3.500 de oameni. Unii dintre aceştia au afişat pancarte împotriva regimului de la Kremlin.

"Autorităţile de la Moscova nu au permis încălcarea ordinii publice, iar mai mulţi instigatori au fost reţinuţi. Cel mai important lucru este că situaţia este sub control, provocatorii nu au reuşit să creeze un precedent, dar au stricat o sărbătoare pentru toţi oamenii. 100% este o provocare din partea unor oameni inadecvaţi, care nu sunt responsabili pentru acţiunile şi afirmaţiile lor", a declarat şeful departamentului regional de securitate, Vladimir Chernikov.

Forţele de ordine au reuşit să disperseze mulţimea, după ce au folosit sprayuri iritante. Prin intermediul unei portavoce, poliţiştii le-au transmis protestatarilor să părăsească zona, în caz contrar vor fi reţinuţi.

La Sankt Petersburg s-au strâns aproape 3.500 de oameni în parcul Field of Mars, aflat în centrul oraşului. 500 dintre aceştia au fost reţinuţi de către poliţie.

Alexei Navalnîi, unul din principalii lideri ai opoziţiei ruse şi un critic făţiş al preşedintelui Vladimir Putin, a fost arestat la domiciliu înainte de protestele neautorizate de la Moscova şi în alte oraşe din Rusia. Navalnîi urma să participe la protestul programat luni după-amiaza în centrul Moscovei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici