General american, suspectat că a muşamalizat un scandal în Afganistan din cauza alegerilor din SUA

Mai mulţi ofiţeri americani l-au acuzat marţi pe unul dintre responsabilii militari americani de rang înalt în Afganistan că a încercat să ascundă un scandal dintr-un spital militar din Kabul, cu scopul de a nu transmite "veşti rele" înainte de alegerile din Statele Unite.

666 afișări
Imaginea articolului General american, suspectat că a muşamalizat un scandal în Afganistan din cauza alegerilor din SUA

William Caldwell (Imagine: Wikipedia)

În 2010, mai mulţi ofiţeri americani şi-au arătat îngrijorarea faţă de o deturnare de fonduri la spitalul militar Dawood din Kabul, administrat de afgani, precum şi de o lipsă de tratament oferit răniţilor din armata afgană.

O comisie de supraveghere din Camera Reprezentanţilor a audiat marţi mai mulţi ofiţeri care au afirmat că au fost descurajaţi, începând cu 2010, să sesizeze serviciile de inspecţie generală ale Pentagonului despre problemele de la acest spital, de către generalul William Caldwell, care conducea misiunea de antrenare a forţelor NATO în Afganistan (NTM-A).

"Generalul nu dorea să fie transmise veşti proaste de la cartierul său general înainte de alegeri", a declarat colonelul Gerald Carozza, un jurist al US Army, aflat în prezent la pensie.

Această acuzaţie adusă generalului Caldwell, care se referă la perioada alegerilor parlamentare din noiembrie 2010, a agitat spiritele aleşilor democraţi şi republicani în acest nou an electoral în care Barack Obama încearcă să oţină un nou mandat prezidenţial.

"Generalul, la fel ca prea mulţi alţi generali, a insistat asupra mesajului, ajungându-se la un climat de muşamalizare pentru cei care trebuiau să facă faţă acestei realităţi", a menţionat colonelul Carozza, într-o declaraţie scrisă.

Colonelul Mark Fassl, inspector general în cadrul NTM-A, de asemenea audiat marţi, a susţinut aceleaşi acuzaţii. "Primul său răspuns a fost cum am putea să ne gândim să facem această cerere înainte de alegeri", a declarat acesta.

Mai mulţi militari afgani au murit în acest spital de malnutriţie şi lipsă de tratament, în condiţii care aminteau de Auschwitz, a adăugat Carozza.

Fondurile alocate funcţionării acestui spital, în special pentru achiziţia medicamentelor, au fost cheltuite de două ori mai rapid decât într-un spital american asemănător, din cauza corupţiei.

Potrivit Wall Street Journal, Caldwell s-a apărat susţinând că a fost în favoarea unei anchete în acest spital, dar care ar fi trebuit să fie condusă de către responsabili afgani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici