Georges Papandreou: Grecia va continua eforturile pentru a deveni o ţară productivă

Grecia va "continua" să depună eforturi pentru a deveni "o ţară productivă", a afirmat joi seara premierul grec, Georges Papandreou, adresându-se naţiunii prin intermediul televiziunii publice, la o zi după un acord crucial cu zona euro privind reducerea datoriei Greciei.

244 afișări
Imaginea articolului Georges Papandreou: Grecia va continua eforturile pentru a deveni o ţară productivă

Georges Papandreou: Grecia va continua eforturile pentru a deveni o ţară productivă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După lupta pe care am câştigat-o, care este de o mare importanţă pentru ţară (...), vom continua să depunem eforturi intensive pentru ca Grecia să devină productivă", a declarat Papandreou, în cadrul unui discurs televizat de câteva minute, difuzat cu o întârziere de o oră şi jumătate faţă de programul anunţat.

După o noapte de negocieri intense la Bruxelles, liderii europeni au ajuns, joi, la un acord cu privire la o importantă reducere a datoriei Greciei şi la mobilizarea sumei de 1.000 de miliarde de euro în scopul împiedicării extinderii crizei, în special în Spania şi Italia.

Cu acest acord, "am reuşit să ştergem o parte importantă din datoria noastră" şi să acoperim nevoile de împrumut pentru ţară pe anii următori şi mai ales cu nişte condiţii favorabile", a subliniat Papandreou.

Băncile şi fondul de investiţii private care deţin datoria greacă au acceptat să renunţe voluntar la 50 la sută din creanţele lor.

Începând cu ianuarie 2012, acestea vor schimba obligaţiunile datoriei greceşti pe altele a căror valoare va fi diminuată la jumătate. Aceasta reprezintă o ştergere a datoriei de 100 de miliarde de euro dintr-un total de peste 350 de miliarde de euro.

La rândul său, Fondul de stabilitate al zonei euro (FESF) va aduce creditorilor privaţi 30 de miliarde de euro garanţii pe aceste noi creanţe.

"Acest acord deschide noi perspective pentru ţara noastră, ne oferă timp şi ne îndepărtează de incertitudine", a adăugat Papandreou.

El a cerut poporului grec să fie unit pentru continuarea eforturilor. "Mai avem multă muncă şi trebuie să fim toţi împreună", a declarat el.

Până în prezent, principalul partid de opoziţie (Noua Democraţie, dreapta) s-a opus ferm oricărui consens cu majoritatea socialistă privind măsurile economice care ar trebui adoptate pentru a răspunde la cererile creditorilor şi asanarea economiei ţării.

Papandreou a dat asigurări că acordul zonei euro de miercuri nu va avea repercusiuni negative "asupra sistemului bancar sau al pensiilor". "Acordul oferă noi posibilităţi de dezvoltare, (procură) lichidităţi în economia reală şi contribuie la asanarea sistemului bancar", a dezvăluit premierul grec.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici