Germania acuză că atacurile Rusiei asupra infrastructurii de cereale din Ucraina sunt o mişcare pentru a reduce concurenţa

  • Atacurile ruseşti asupra infrastructurii de cereale din Ucraina par a fi încercări de a reduce concurenţa pe pieţele de export ale Rusiei, a declarat luni ministrul german al agriculturii Cem Oezdemir.
  • Ucraina ar putea pierde zeci de milioane de tone de cereale din cauza blocadei Rusiei asupra porturilor sale de la Marea Neagră, declanşând o criză alimentară care va lovi Europa, Asia şi Africa, a declarat luni preşedintele Volodimir Zelenski.
55215 afișări
Imaginea articolului Germania acuză că atacurile Rusiei asupra infrastructurii de cereale din Ucraina sunt o mişcare pentru a reduce concurenţa

"Primim în mod repetat rapoarte despre atacuri ruseşti ţintite asupra silozurilor de cereale, a depozitelor de îngrăşăminte, a zonelor agricole şi a infrastructurii", a declarat Oezdemir, potrivit Reuters.

Rusia neagă că ar fi vizat zone civile.

Creşte suspiciunea că preşedintele rus Vladimir Putin urmăreşte "pe termen lung să elimine Ucraina ca şi concurent", a mai spus Oezdemir, citat.

Rusia şi Ucraina sunt în mod tradiţional concurenţi importanţi pe pieţele globale de cereale. Preţurile globale la grâu au crescut cu aproximativ 40% de când invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina a redus livrările disponibile pe pieţele mondiale din Marea Neagră.

Potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor, Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din luAtacurile ruseşti asupra reţelei de cereale din Ucraina sunt o mişcare pentru a reduce concurenţa me în sezonul 2020/21, vânzând 44,7 milioane de tone în străinătate. Volumul exporturilor a scăzut brusc de la invazia rusă.

"Odată cu creşterea foametei în lume, Rusia caută să crească presiunea", a declarat Oezdemir pentru reţea. "În acelaşi timp, creşterea masivă a preţurilor de pe piaţă este utilă pentru Rusia, deoarece acest lucru aduce bani noi în ţară".

Oezdemir a declarat că va ridica problema modului în care Ucraina ar putea fi ajutată să îşi sporească exporturile de cereale la o reuniune a miniştrilor agriculturii din G7, care va avea loc la mijlocul lunii mai.

"Trebuie să căutăm metode alternative de transport", a spus el. "Transportul feroviar ar putea fi o metodă de a exporta mai multe cereale, deşi cu mult efort şi cu o capacitate limitată". Germania va încerca să ofere asistenţă, a adăugat el.

Ucraina a extins treptat exporturile de cereale folosind transportul terestru către Uniunea Europeană. Însă lăţimea diferită a căilor ferate din Ucraina şi UE înseamnă că trenurile ucrainene nu pot funcţiona automat pe reţeaua feroviară europeană.

Moscova numeşte acţiunile sale o "operaţiune militară specială" pentru a dezarma Ucraina şi a o scăpa de naţionalismul antirusesc fomentat de Occident. Ucraina şi Occidentul spun că Rusia a lansat un război de agresiune neprovocat care ameninţă să se transforme într-un conflict mult mai amplu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici