Germania comemorează 75 de ani de la pogromul evreilor din Noaptea de Cristal

Germania comemorează, sâmbătă şi duminică, "Noaptea de Cristal", când a avut loc pogromul evreilor organizat de regimul hitlerist, în urmă cu 75 de ani, care a revelat lumii violenţa antisemită a acestuia.

525 afișări
Imaginea articolului Germania comemorează 75 de ani de la pogromul evreilor din Noaptea de Cristal

Germania comemorează 75 de ani de la pogromul evreilor din Noaptea de Cristal (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

În noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1938 şi pe tot parcursul zilei următoare, magazinele deţinute de evrei au fost jefuite în toată ţara, sinagogile au fost incendiate, iar 30.000 de persoane au fost arestate apoi deportate. Aceste violenţe au provocat 90 de morţi în rândul evreilor germani.

Naziştii au atribuit această explozie bruscă de violenţă unei reacţii spontane faţă de moartea diplomatului Ernst vom Rath, după ce a fost împuşcat de Herschel Grynszpan, un student evreu în vârstă de 17 ani care voia să îşi răzbune familia expulzată din Germania.

Dar revotele au fost în realitate organizate de regimul hitlerist.

Sâmbăta trecută, într-un mesaj video săptămânal, postat pe site-ul său de Internet, cancelarul Angela Merkel a calificat aceste evenimente drept "cel mai urât moment al istoriei germane", chiar dacă Holocaustul care a urmat a fost "un eveniment şi mai dramatic".

Ea le-a cerut germanilor să "dea dovadă de curaj civic pentru a nu fi tolerată nicio formă de antisemitism".

Germania găzduieşte în prezent a treia comunitate evreiască din Europa, după Franţa şi Marea Britanie, cu 200.000 de persoane.

Evreii erau în număr de 560.000 în Germania la sosirea la putere a lui Hitler în 1933. Dar, în 1950, doar 15.000 mai trăiau în ţară. Comunitatea a cunoscut o nouă revenire, după căderea Zidului Berlinului, Germania oferind posibilitatea evreilor din ţările fostei URSS să se instaleze pe teritoriul său.

Într-un interviu publicat sâmbătă, preşedintele Consiliului central al evreilor din Germania, Dieter Baumann, şi-a exprimat dorinţa unei "participări sincere şi emoţionante" a concetăţenilor său, subliniind că aceste aniversări generează de multe ori o "reculegere ritualică".

Preşedintele german Joachim Gauck se va reculege sâmbătă după-amiază în faţa memorialului sinagogii Eberswalde, în apropiere de Berlin, arsă la 9 noiembrie 1938.

Duminică, ministrul de Interne, Hans-Peter Friedrich, va rosti un discurs într-o sinagogă din centrul Berlinului.

Mai multe zeci de magazine din capitala germană vor lipi pe vitrine, la acest sfârşit de săptămână, un film de plastic care creează impresia că sunt sparte, pentru a aminti de magazinele evreieşti jefuite de nazişti.

Municipalitatea le-a cerut locuitorilor să cureţe cele aproximativ 5.000 de pietre de pavaj aurite pe care sunt gravate numele evreilor şi data deportării lor şi care sunt inserate pe trotuarele berlineze în faţa fostelor lor case.

Duminică, în faţa Porţii Brandenburg‎, centrul turistic al Berlinului, va fi amplasată o instalaţie multimedia unde tinerii vor prezenta scurte filmuleţe împotriva rasismului şi antisemitismului. Martorii şi supravieţuitori ai acelei epoci vor fi, de asemenea, prezenţi.

În apropiere, centrul de documentare "topografia terorii" a deschis vineri o expoziţie intitulată "Arde! 75 de ani după pogromul din 9 noiembrie". Ea va putea fi vizitată până la 2 martie 2014.

Pe Twitter, contul @9Nov38 povesteşte "în timp real" - în germană - derularea Nopţii de Cristal.

Ziua de 9 noiembrie marchează şi alte momente importante ale istoriei germane, de unde şi numele de "ziua destinului" (Schicksalstag). Aceasta marchează şi căderea Zidului Berlinului, în 1989.

Sâmbătă se împlinesc, de asemenea, 90 de ani de la "Puciul de la berărie" din Munchen din 1923, o tentativă de preluare a puterii de către Adolf Hitler, care va eşua fără să împiedice însă ascensiunea sa politică ulterioară. Tot la 9 noiembrie se împlinesc 85 de ani de la prima Republică Germană, cu abdicarea împăratului Wilhelm al II-lea în 1918.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici