Germania face un fond de 200 de miliarde de euro din care să susţină sistemul de pensii

Guvernul german vrea să investească miliarde de euro în pieţele de capital pentru a obţine câştiguri cu ajutorul cărora să susţină sistemul de pensii, potrivit unui proiect de lege prezentat săptămâna aceasta, citat de FT, scrie Ziarul Financiar.

212 afișări
Imaginea articolului Germania face un fond de 200 de miliarde de euro din care să susţină sistemul de pensii

Germania face un fond de 200 de miliarde de euro din care să susţină sistemul de pensii

Proiectul propune crearea unui fond, prin împrumuturi ale guvernului, pentru a investi în acţiuni. Scopul fondului este de a ajunge la active de cel puţin 200 de miliarde de euro în următorii zece ani.

Câştigurile din investiţii vor fi utilizate pentru a menţine stabilitatea sistemului de pensii şi pentru ca statul să se asigure că pensia acoperă 48% din salariu mediu fără o majorare semnificativă a contribuţiilor sociale.

Planul este gândit pentru a reduce presiunile asupra sistemului public de pensii care vor deveni mult mai apăsătoare în următorii ani când atunci când va ieşi la pensie generaţia „baby boomers”, adică cei născuţi în anii 50 şi 60.

Guvernul federal subvenţionează deja sistemul de pensii cu circa 110 miliade de euro pe an, aproape un sfert din tot bugetul de stat.

„Sistemul trebuie să rămână unul echitabil pentru generaţiile viitoare, pentru cei care profită ca pensionari şi pentru cei care finanţează sistemul”, a declarat Christian Lindner, ministrul de Finanţe, care susţine această reformă.

În prima etapă, guvernul vrea să strângă 12 miliarde de euro din împrumuturi în acest an, bani pe care să îi transfere către noul fond, care va fi gestionat de o fundaţie publică independentă. Suma va creşte anual cu 3% şi va fi completată de bani proveniţi din vânzarea unor alte active de stat.

Ministrul de Finanţe estimează că dimensiunea fondului ar trebui să ajungă la 200 de miliarde de euro până în anul 2035, iar câştigurile ar trebui să permită distribuţia a 10 miliarde de euro pe an către sistemul de pensii începând cu anul 2036.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici