Gorbaciov refuză să apere ideea reunificării Rusiei cu Crimeea: "Escaladarea crizei ar putea duce la un nou Război Rece"

Fostul conducător al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a refuzat, într-o scrisoare publicată vineri, să apere "reunificarea" Rusiei cu Crimeea şi a făcut apel la încetarea "escaladării" crizei ucrainene, care, în opinia sa, ar putea duce la un nou Război Rece.

1092 afișări
Imaginea articolului Gorbaciov refuză să apere ideea reunificării Rusiei cu Crimeea: "Escaladarea crizei ar putea duce la un nou Război Rece"

Mihail Gorbaciov (Imagine: interfax.ru)

"Cel mai important este să se oprească escaladarea periculoasă, să se găsească o soluţie pe placul cetăţenilor Ucrainei şi Rusiei, să se împiedice un nou Război Rece", a scris laureatul Premiului Nobel pentru Pace într-o misivă publicată de cotidianul Komsomolskaia Pravda.

El a răspuns unei solicitări care i-a fost lansate cu o zi înainte pe aceeaşi cale de Vitali Tretiakov, un fost patron de presă din perioada Perestroika. Tretiakov i-a cerut lui Gorbaciov să se adreseze cancelarului german Angela Merkel pentru a-i solicita "să nu împiedice reunificarea paşnică a Crimeei şi Sevastopolului cu Rusia".

"Sunt surprins că dumneavoastră nu cunoaşteţi poziţia mea în legătură cu evenimentele din Ucraina", i-a răspuns Mihail Gorbaciov.

"Preşedintele rus (Vladimir Putin) este în contact aproape în fiecare zi cu alţi şefi de stat, inclusiv cu Merkel", a subliniat el, adăugând că nu vrea să se "amestece".

"Eu v-aş sfătui mai degrabă să reflectaţi asupra originii reale a evenimentelor actuale. Eu o văd în întreruperea (politicii) Perestroika, în destrămarea fără sens a Uniunii Sovietice" în 1991, a apreciat Gorbaciov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici