Gruparea Statul Islamic a eliberat 32 de şoferi turci, reţinând în continuare alţi 49 de ostatici - FOTO

Treizeci şi doi de şoferi turci de camion, luaţi ostatici de către jihadişti de aproape o lună, în Irak, au fost eliberaţi şi predaţi joi autorităţilor turce din această ţară, a anunţat ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu, relatează AFP.

344 afișări
Imaginea articolului Gruparea Statul Islamic a eliberat 32 de şoferi turci, reţinând în continuare alţi 49 de ostatici - FOTO

Gruparea Statul Islamic a eliberat 32 de şoferi turci, reţinând în continuare alţi 49 de ostatici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un avion închiriat în mod special de la compania Turkish Airlines (THY) i-a adus joi seara pe ostatici în provincia turcă Sanliurfa, în apropiere de frontiera cu Siria, potrivit unor oficiali locali.

Guvernatorul local Izzettin Kucuk a declarat pentru presă că toţi şoferii eliberaţi sunt sănătoşi.

"Nu am fost supuşi unor rele tratamente, dar am trăit cu frica şi incertitudinea morţii timp de 23 de zile", a declarat unul dintre şoferi, Okkes Sen, pentru televiziunea turcă.

Alt şofer, Halil Adam, a precizat că au fost eliberaţi joi la prânz, adăugând că răpitorii le-au confiscat vehiculele, după care i-au predat pe foştii ostatici personalului Consulatului Turciei de la Ebril.

Ministrul a anunţat joi după-amiaza, la Ankara, că cetăţeni turci au fost "predaţi consului general al Turciei de la Ebril", în zona autonomă kurdă, şi că aceştia se află în drum către acest oraş din nordul Irakului, de unde urmau să fie repatriaţi, ulterior, în Turcia.

Anterior, agenţia de presă turcă Dogan a publicat o primă fotografie cu foştii ostatici, la bordul unui autobuz, în care aceştia apar zâmbind şi detaşaţi.

Davutoglu a declarat că speră ca membrii personalului Consulatului Turciei de la Mosul reţinuţi ostatici de la 11 iunie de către aceeaşi grupare sunnită radicală - Statul Islamic (SI) - să beneficieze de acelaşi tratament.

"Vom continua să depunem eforturi zi şi noapte pentru a-i recupera pe ceilalţi cetăţeni", de la care autorităţile turce nu au primit veşti, a adăugat şeful diplomaţiei turce.

Într-o ofensivă fulgerătoare, în iunie, combatanţi din cadrul SI au luat cu asalt reprezentanţa turcă şi au luat ostatici diplomaţi şi membrii ai familiilor acestora, inclusiv care copii, care se aflau în sediu.

Gruparea SI a fost inclusă recent pe lista organizaţiilor considerate "teroriste" de către Ankara, ceea ce ar fi provocat reacţia acestei mişcări, potrivit unor comentatori.

Luarea ca ostatici a cetăţenilor turci a provocat o polemică, opoziţia parlamentară reproşând Guvernului islamo-conservator de la Ankara atât presupuse legături cu anumite reţele jihadiste, cât şi decizia de a nu evacua personalul diplomatic de la Mosul, în pofida ameninţărilor la adresa acestuia.

Ankara şi-a sfătuit în ultimele săptămâni cetăţenii să părăsească Irakul, cu excepţia zonei kurde, din motive de securitate.

De asemenea, Turcia şi-a evacuat Consulatul General de la Bassorah, în sudul Irakului, şi a blocat total accesul presei la orice informaţie susceptibilă să pună viaţa ostaticilor în pericol, o măsură denunţată de către presa independentă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici