Guatemala: 7.710 ani de închisoare pentru cinci foşti militari

Un tribunal din Guatemala a condamnat marţi la un total de 7.710 ani de închisoare patru foşti paramilitari şi un fost militar pentru uciderea a 256 de indieni în 1982, în timpul război civil, conform unor surse judiciare.

189 afișări
Imaginea articolului Guatemala: 7.710 ani de închisoare pentru cinci foşti militari

Guatemala: 7.710 ani de închisoare pentru cinci foşti militari (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Masacrul indienilor de etnie Achi, suspectaţi în mod greşit de sprijinirea gherilei, a avut loc pe 18 iulie 1982 în oraşul Plan de Sanchez, în departamentul Baja Verapaz (nord), în timpul guvernării fostului dictator Efraine Rios Montt (1982-1983).

Inculpaţii, al căror proces a început pe 15 martie, au acţionat cu "perversitate şi îndârjire", a declarat judecătorul Barrios Jazmin în timpul enunţării sentinţei.

Judecătorul a explicat că instanţa a impus treizeci de ani de închisoare pentru fiecare din cele 256 de victime, însumând 7.680 de ani, la care se adaugă şi 30 de ani pentru crime împotriva umanităţii.

Această sentinţă este simbolică, pedeapsa maximă cu închisoarea, în Guatemala, nu depăşeşte 50 de ani.

Condamnaţii, Eusebio Grave, Santos Rosales, fraţii Julian şi Mario Acoj, foşti paramilitari ai patrulelor civile de auto-apărare (PAC), şi fostul militar Tecu Lucas, au fost arestaţi în august 2011 şi acuzaţi de asasinare şi crime împotriva umanităţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici