Guvernul bulgar reduce taxa de pod Ruse-Giurgiu pentru automobile, de la şase la doi euro

Guvernul bulgar a decis miercuri să reducă taxa de trecere pe Podul Ruse-Giurgiu pentru automobile, din Bulgaria spre România, de la şase la doi euro, hotărâre care urmează să intre în vigoare peste două săptămâni, relatează site-ul Novinite.com.

176 afișări
Imaginea articolului Guvernul bulgar reduce taxa de pod Ruse-Giurgiu pentru automobile, de la şase la doi euro

Guvernul bulgar reduce taxa de pod Ruse-Giurgiu pentru automobile, de la şase la doi euro (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Măsura este unilaterală, maşinile venind dinspre România continuând să plătească şase euro la trecerea în Bulgaria.

"Noi credem că prin această măsură creăm premise mai bune pentru integrarea regiunii Ruse-Giurgiu şi că sporim potenţialul turistic şi economic al întregii regiuni", a declarat ministrul bulgar al Dezvoltării Regionale, Rosen Plevneliev. El a declarat că reducerea taxei de pod diminuează, tehnic, încasările la bugetul de stat cu trei milioane de euro, dar că se aşteaptă ca această pierdere să fie compensată de creşterea nivelului traficului rutier.

"Numărul turiştilor români care vin în Bulgaria a crescut extrem de mult în ultimul an, iar Guvernul bulgar reacţionează, acum, în mod adecvat. Sperăm să avem tot mai mulţi turişti români", a subliniat ministrul.

Locuitorii oraşului Ruse au au protestat în mai multe rânduri faţă de introducerea taxei de pod, cerând anularea sau o reducere substanţială a acesteia. Dar reducerea taxei vizează doar automobilele. În prezent, fiecare automobil plăteşte pentru traversarea podului într-o singură direcţie şase euro. În schimb, camionetele şi dubele plătesc o taxă de 12 euro, camioanele de până în 12 tone plătesc 18 euro, iar camioanele de peste 12 tone plătesc 25 de euro.

În decembrie 2010, ministrul Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov, îşi exprima speranţa că Guvernul va modifica taxa de pod. În septembrie 2010, în cadrul unei vizite la Ruse, ministrul Finanţelor, Simeon Djankov, declara că taxa ar trebui să fie redusă la 1,5-2 euro. El dezvăluia, atunci, că Guvernul său a purtat trei runde de negocieri cu Guvernul român, în vederea reducerii taxei. Djankov mai preciza că autorităţile bulgare au întrebat instituţiile Uniunii Europene (UE) dacă pot reduce nivelul taxei independent de poziţia părţii române.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici