Guvernul japonez acordă pentru compania TEPCO un ajutor de 8,3 miliarde de euro

Guvernul japonez a aprobat vineri un ajutor public de 900 de miliarde de yeni (8,3 miliarde de euro) pentru compania TEPCO, operatorul centralei Fukushima, pentru finanţarea parţială a indemnizaţiilor cuvenite victimelor accidentului nuclear din martie.

158 afișări
Imaginea articolului Guvernul japonez acordă pentru compania TEPCO un ajutor de 8,3 miliarde de euro

Guvernul japonez acordă pentru compania TEPCO un ajutor de 8,3 miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fondurile vor fi folosite pentru compensarea pagubelor suferite de zeci de mii de persoane, nevoite să-şi părăsească locuinţele după accidentul produs la centrala nucleară situată la 220 de kilometri nord-est de Tokyo, dar şi pentru despăgubirea companiilor afectate de catastrofă.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Industriei, Yukio Edano, a aprobat planul de sprijin pentru Tokyo Electric Power (TEPCO), care administrează centrala Fukushima Daiichi, potrivit agenţiei de presă Jiji.

Cutremurul cu magnitudinea 9 produs la 11 martie în largul coastelor Japoniei şi urmat de un tsunami devastator a provocat cel mai grav accident nuclear după cel înregistrat la Cernobîl în aprilie 1996. Aflată în dificultate financiară după catastrofă, compania TEPCO are nevoie urgent de fondurile guvernamentale pentru a putea acorda în continuare compensaţii victimelor.

O comisie formată din experţi mandatată de guvern a estimat la circa 4.450 de miliarde de yeni (42 miliarde de euro) suma totală a compensaţiilor pe care va trebui să le achite TEPCO până în martie 2013. În schimbul ajutorului din partea Guvernului, operatorul s-a angajat să aplice un plan de restructurare care include reduceri de costuri şi vânzări de active.

Potrivită estimării experţilor, TEPCO va realiza economii de cel puţin 2.500 de miliarde de yeni în zece ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici