Hillary Clinton şi Donald Trump au participat luni la prima dezbatere televizată pentru alegerile prezidenţiale

Hillary Clinton, candidata Partidului Democrat, şi Donald Trump, candidatul Partidului Republican, s-au înfruntat luni seară în prima dezbatere televizată din cadrul campaniei pentru alegerile prezidenţiale americane din data de 8 noiembrie, notează BBC News online.

1703 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton şi Donald Trump au participat luni la prima dezbatere televizată pentru alegerile prezidenţiale

Hillary Clinton şi Donald Trump au participat luni la prima dezbatere televizată pentru alegerile prezidenţiale

Cei doi candidaţi la preşedenţia Statelor Unite au discutat despre economie, terorism şi situaţia minorităţilor, dezbaterea fiind marcată de numeroase afirmaţii tendenţioase şi atacuri personale dure.

Hillary Clinton l-a acuzat pe Trump de rasism, sexism şi a insinuat că republicanul este vinovat de evaziune fiscală, acesta refuzând să facă publice documentele privind situaţia sa financiară, fiind primul candidat la preşedinţia Statelor Unite care întrerupe o lungă tradiţie de transparenţă în acest sens.

Evenimentul organizat la Universitatea Hofstra din statul New York a fost cea mai urmărită dezbatere din istorie, cu până la 100 de milioane de telespectatori.

Presat de Clinton în ceea ce priveşte publicarea documentelor privind situaţia sa financiară, Donald Trump a replicat că îşi va face publice declaraţiile fiscale imediat ce Clinton va dezvălui cele 33.000 de e-mailuri şterse de pe un server privat pentru corespondenţa electronică, folosit de aceasta în perioada cât a ocupat postul de secretar de Stat.

Clinton a răspuns rapid acuzaţiilor lui Trump în ceea ce priveşte serverul privat de e-mail, declarând că nu are nicio "scuză" şi îşi asumă responsabilitatea pentru acest lucru.

De-a lungul dezbaterii, ambii candidaţi au negat sau distorsionat afirmaţii exprimate anterior de ei.

Acuzat de Clinton că ar fi spus că încălzirea globală este o înşelăciune inventată de chinezi, Trump a replicat: "Nu am zis asta". Potrivit agenţiei The Associated Press, într-un mesaj postat pe Twitter în 2012, Trump afirma: "Conceptul de încălzire globală a fost creat de chinezi cu scopul de a face necompetitiv sectorul industrial american". Ulterior, republicanul a declarat că ar fi glumit, dar însă a continuat să afirme că încălzirea globală este o înşelăciune, una benefică Chinei.

Pe de altă parte, Clinton a fost nevoită să-şi apere poziţia în ceea ce priveşte Acordul de parteneriat Trans-Pacific. Iniţial, în perioada mandatului de secretar de Stat, democrata a susţinut cu tărie acest proiect, însă în timpul campaniei prezidenţiale s-a declarat împotriva acordului comercial, scrie The Associated Press.

Cât priveşte planurile de combatere a pericolului reprezentat de reţeua teroristă Stat Islamic, Donald Trump a declarat că Hillary Clinton le-a dezvăluit teroriştilor din Statul Islamic planul ei pentru a-i înfrânge prin faptul că a publicat pe internet informaţii privind acest plan. Candidata democrată a replicat că spre deosebire de Trump, ea măcar are un plan de luptă împotriva militanţilor islamişti, scrie Reuters.

Potenţiala uitilizăre a armelor nucleare a fost un alt subiect de replici aprinse între cei doi, Clinton acuzându-l pe Trump că nu are stăpânirea de sine pentru a servi drept comandant suprem al forţelor armate americane şi ar putea să fie uşor angrenat într-un război nuclear.

"Un om care poate fi provocat de un simplu tweet (mesaj electronic) nu ar trebui să se afle în apropierea codurilor nucleare," a declarat Clinton.

Hillary Clinton l-a mai criticat pe Trump pentru laudele aduse preşedintelui rus Vladimir Putin şi chiar l-a acuzat pe candidatul republican că ar fi făcut un apel la Putin să efectueze atacuri cibernetice împotriva americanilor, făcând referire la atacurile cibernetice ce au vizat Convenţia naţională a Partidului Democrat (DNC).

Donald Trump a replicat că "Nu cred că este cineva care să ştie sigur că Rusia a atacat DNC (...) S-ar putea să fi fost Rusia. Dar, de asemenea, s-ar putea să fi fost China. O mulţime de persoane ar fi putut să fi fost responsabile. Ar putea să fie chiar cineva care stă în propriul pat şi cântăreşte 180 de kilograme."

Clinton a mai spus despre Trump că "Ştiu că trăieşti în propria ta realitate."

Disputa dintre Trump şi Clinton a devenit şi mai aprins la final, candidatul republican declarând despre contracandidata sa că "Nu are aspectul fizic, nu are rezistenţa" necesară să fie preşedinte, scrie Reuters online.

Clinton a profitat de ocazie pentru a le aminti alegătorilor despre numeroasele comentarii controversate făcute de Trump la adresa femeilor. “Acesta este un bărbat care le-a numi pe femei: porci, neispăvite şi câini”, a spus candidata.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici