Instabilitate politică în Italia. Ministrul de Externe acuză propriul partid că subminează eforturile guvernului de a sprijini Ucraina

  • Ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, a acuzat duminică propriul său partid, Mişcarea 5 Stele, că subminează eforturile guvernului de a sprijini Ucraina şi slăbeşte poziţia Romei în cadrul Uniunii Europene.
  • Comentariile sale ar putea semnala o schismă iminentă în grupul pe care l-a condus cândva, oficialii partidului urmând să se întâlnească mai târziu duminică pentru a analiza poziţia lui Di Maio, în urma altor atacuri recente.
  • Disputa internă din partid creează, de asemenea, probleme pentru premierul Mario Draghi, care se va confrunta marţi cu un vot important în parlament cu privire la Ucraina, unii membri ai Mişcării 5 Stele încercând să limiteze Italia să trimită mai multe arme la Kiev.
748 afișări
Imaginea articolului Instabilitate politică în Italia. Ministrul de Externe acuză propriul partid că subminează eforturile guvernului de a sprijini Ucraina

Instabilitate politică în Italia. Ministrul de Externe acuză propriul partid că subminează eforturile guvernului de a sprijini Ucraina

Italia, la fel ca multe ţări UE, a trimis arme Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva asaltului rusesc.

Într-o declaraţie, Di Maio a spus că guvernul trebuie să apere valorile democraţiei şi libertăţii, adăugând că, în timp ce toată lumea îşi doreşte pace, preşedintele rus Vladimir Putin urmăreşte războiul, relatează Reuters.

În acest context, el a spus că liderii Mişscării 5 Stele îl atacă cu "ură" şi cauzează probleme guvernului cu partenerii săi europeni. "Aceasta este o atitudine imatură care tinde să creeze tensiuni şi instabilitate în cadrul guvernului", a adăugat el.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea liderului partidului, fostul premier Giuseppe Conte. Anterior, unul dintre loiali lui Conte, Riccardo Ricciardi, a declarat că Di Maio s-a întors împotriva familiei sale politice şi ar trebui să suporte consecinţele.

Mişcarea 5 Stele este cea mai mare forţă politică din parlament, după ce a obţinut 33% din voturi la alegerile naţionale din 2018. Însă de atunci imaginea partidului a avut de suferit, deoarece şi-a pierdut identitatea odată ajuns la guvernare.

Ultimele sondaje de opinie plasează partidul la aproximativ 13% şi a obţinut abia 3% din voturi la alegerile locale de la sfârşitul săptămânii trecute.

Di Maio a dat vina pe Conte pentru această înfrângere, în timp ce acesta din urmă a declarat că partidul plăteşte pentru că face parte din coaliţia largă a lui Draghi.

Dacă Di Maio părăseşte partidul, mai mulţi susţinători l-ar putea urma şi ar putea crea un partid separatist în interiorul parlamentului, aducând noi turbulenţe în administraţia Draghi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici