Insurgenţi sunniţi au executat zeci de oficiali locali în două oraşe din Irak

Insurgenţi au ucis 21 de oficiali locali în două zile, în oraşele Rawa şi Aana, în vestul Irakului, au anunţat ofiţeri şi medici duminică.

867 afișări
Imaginea articolului Insurgenţi sunniţi au executat zeci de oficiali locali în două oraşe din Irak

Insurgenţi sunniţi au executat zeci de oficiali locali în două oraşe din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unii dintre oficiali au fost ucişi prin împuşcare, sâmbătă, când insurgenţi sunniţi conduşi de către jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au preluat controlul asupra celor două oraşe situate pe drumul care conduce către frontiera cu Siria, în timp ce alţi oficiali au fost executaţi duminică, potrivit surselor citate.

Aceste acte au avut loc după ce armata irakiană s-a retras din cele două oraşe.

"Unităţile militare s-au retras (din Al-Qaim, Rawa şi Aana) pentru a se redesfăşura", a declarat generalul Qassem Atta, care a evocat o "retragere tactică".

Potrivit unor martori, insurgenţii au intrat sâmbătă în Rawa şi Aana, două oraşe vecine din provincia Al-Anbar, după ce au preluat controlul asupra Al-Qaim, la frontiera cu Siria.

Insurgenţii sunt prezenţi în provincia Al-Anbar încă din ianuarie, deţinând controlulul asupra oraşului Fallujah, situat la aproximativ 60 de kilometri vest de Bagdad, şi unor cartiere din oraşul Ramadi, situat cu aproximativ 40 de kilometri mai la vest.

Din 9 iunie, când au lansat ofensiva, insurgenţii au preluat controlul asupra mai multor oraşe, între care Mosul, al doilea al ţării, şi Tikrit, dar şi asupra unei mari părţi din provincia Ninive (nord) sau unor districte din provinciile Salaheddine (nord), Diyala (est) şi Kirkouk (nord). Ei avansează de-acum spre vestul ţării.

SIIL şi-a anunţat intenţia de a mărşălui către Bagdad şi oraşele sfinte şiite Kerbala şi Najaf, la sud de capitală.

După debandada din rândul trupelor irakiene în primele zile ale ofensivei, forţele de securitate încearcă să reia controlul şi să-i înfrunte pe jihadişti, a căror campanie a fost catalogată drept o "ameninţare vitală" la adresa Irakului de către emisarul ONU în această ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici